Радев към главния мюфтия: В криза трябва да се насърчава солидарността

17:34, 19 май 20 25 535 Шрифт:
Редактор:

В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е част от диалога на президента с традиционните вероизповедания у нас и знак на уважение към религиозната традиция на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание в България, на които предстои да отбележат празника Рамазан Байрам.

Всяка година президентът е символичният домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан. През 2020 г. провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки и бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

Главният мюфтия подари скулптурa роза на Херо Мустафа

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, подчерта главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят – с политика, с религия, с медицина.

Обща бе позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото. Д-р Мустафа Хаджи посочи, че това не е голяма сума за една държава, но с огромно духовно и социално значение. Обсъдена бе и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама