Недоверието към автономните коли остава високо

09:43, 20 май 20 / Култура 25 1255 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Американците остават скептично настроени относно самоуправляемите автомобили, сочи проучване на коалиция PAVE, която обединява играчи от индустрията и некомерсиални организации, предава TechNews.

Оказва се, че хората в САЩ все още са много недоверчиви към технологията за автономно управление на превозни средства. Резултатите от проучването, за което съобщава The Verge, сочат:

  • близо 75% от американците считат, че времето за повсеместно внедряване на технологии за автономни транспортни средства не е настъпило;

  • около 48% от анкетираните казват, че никога няма да използват роботакси или да управляват самостоятелно шофирана кола;

  • други 20% от анкетираните смятат, че автономните превозни средства никога няма да бъдат безопасни;

  • само 34% от участниците в проучването смятат, че ползите от използването на самоуправляеми автомобили надвишават недостатъците;

  • едва 18% от анкетираните биха се записали на опашка за първия робомобил.

Проучване на PAVE е проведено от SurveyUSA сред 1200 американци в края на февруари 2020 г. Резултатите не се различават от други подобни проучвания в последните пет години – те също установиха скептицизъм сред американците по отношение на самоуправляемите автомобили.

Изследванията очертават доста мрачна картина за бъдещето на индустрията на автономните превозни средства, тъй като успехът на технологията до голяма степен зависи от възприемането й от обществото и желанието на хората да я прилагат.

Компании като Waymo, Cruise и Argo, които разработват роботизирани превозни средства, се сблъскаха с подобен проблем по време на пилотни проекти и опитите за комерсиалното внедряване на услугите. Очевидно те ще трябва да преодолеят скептицизма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама