Създадоха най-трудно разтопимия материал в света

13:26, 20 май 20 / Култура 25 1626 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Руски и американски са синтезирали керамичен материал, характеризиращ се с най-високата температура на топене сред известните на човечството съединения, предава Дир.

Новосинтезираната керамика променя агрегатното си състояние при температура над 4100 градуса по Целзий. Този материал може да се използва при конструирането на носовите обтекатели на ракетите и на онези части от реактивните двигатели на самолетите, изложени на високи температурни натоварвания.

Материалът ще се окаже много полезен при разработката на космически кораби и системи за многократна употреба при излизането в космоса и завръщането на Земята.

Един от авторите на разработката е Дмитрий Москвих, специалист от центъра ДКонструктивни и керамични наноматериалиУ към Националния университет за наука и технологии.

"При излизането и повторното влизане в атмосферата върху крилата и корпусите на въздушно-космическите кораби възникват температури от порядъка на 4000 градуса по Целзий. Поради тази причина се заехме с разработката на високо термоустойчив материал с уникални свойства", коментира специалистът.

Новият материал, карбонитрид на хафния, представлява съединение на метала хафний с въглерод и азот.

До сега волфрамът бе един от материалите с най-висока температура на топене, която се достигаше при 3414 °C. Още от 2015 година учените експериментират с различни химични съединения на хафния, за да създадат материал с висока точка на топене. Една от основните комбинации бе на хафний с тантал.


Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама