Поглед назад: 118 години от създаването на FIFA

08:30, 21 май 22 / Поглед назад 25 4337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 21 май 1904 г. във френската столица Париж, представители на футболните асоциации на Франция, Белгия, Дания, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария подписват документите, с които става официално учредяването на най-голямата футболна асоциация в света. Нейната основна цел е създаването на по-малки асоциации, които да бъдат национални представителства на страните по света. През 2020 г. във Международната футболна федерация (FIFA) членуват 211 национални асоциации.

Снимка: Twitter/ FIFA

FIFA е основател на най-голямото спортно събитие в света – Световното първенство по футбол. Началото на турнира е поставено през 1930 г., а за домакин е избран Уругвай. На финала именно Уругвай се налага с 4:2 над Аржентина и се превръща в първия световен шампион по футбол, както и в първия домакин спечелил турнира.

В историята на Мондиала, най-много пъти титлата е вдигана от Бразилия – 5 пъти, а Германия и Италия са били световни шампиони по 4 пъти. Само два пъти някой от отборите на Бразилия, Германия, Италия или Аржентина не е достигал до финал, като това стана факт по време на Световното първенство през 2010 г. в ЮАР, когато в последния двубой Испания се изправи срещу Нидерландия и през 2018 г. в Русия, когато Франция победи Хърватия. Финалът на световното първенство през 2002 г., когато Бразилия вдигна за последен път световната купа, бе гледан от 1,1 млрд. души, което го превърна в най-гледаното спортно събитие в исторически план.

Снимка: Twitter/ FIFA; Националният отбор на Испания със световната купа през 2010 г.

Освен структурите, занимаващи се с управлението на футбола в световен мащаб, FIFA се състои и от 6 конфедерации, занимаващи се с футбола в отделните континенти или региони на света. Това са:

АФК – Азиатска футболна конфедерация – Азия и Австралия

КАФ – Африканска футболна конфедерация – Африка

КОНКАКАФ – Конфедерация по футбол на Северна, Централна Америка и страните от Карибския басейн – Северна Америка и Централна Америка

КОНМЕБОЛ – Южноамериканската футболна конфедерация – Южна Америка

OFC – Конфедерация по футбол на Океания – Океания

УЕФА – Съюз на европейските футболни асоциации – Европа.

Под опеката на шестте конфедерации на FIFA са и турнирите „Копа Америка“, който се организира от КОНМЕБОЛ, „Еропейско първенство по футбол“, организирано от УЕФА и „Купа на африканските нации“, организирано от АФК.

Освен Европейското първенство по футбол, УЕФА е организатор и на най-престижния турнир по футбол за клубни отбори – Шампионска лига. В нея участват всички държави членки на УЕФА, като най-успешна е Испания, чиито отбори са печелили клубния турнир цели 18 пъти.

Снимка: Twitter/ FIFA; Отборът на Реал Мадрид след спечелването на 13-тата купа от "Шампионска лига" през 2018 г.

От 1993 г. най-запалените фенове на футбола се радват и на компютърната игра FIFA, като това е единственият футболен симулатор, които има официален лиценз от Международната футболна асоциация. Компютърната игра е една от най-продаваните заглавия в историята на гейминга, като ежегодно излизат нови версии на играта. FIFA 2020 е 27-мото издание на играта и към днешна дата се играе от над 10 млн. души всеки месец.

Най-големият корупционен скандал в съвременната история на FIFA стана факт на 21 декември 2015 г., когато комитетът по етика на FIFA взе решение да отстрани за осем години от футболна дейност президента на Международната футболна федерация (FIFA) Йозеф Блатер и ръководителя на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Мишел Платини, заради нерегламентирано получаване на превод от 2 милиона швейцарски франкa, които Платини взел от  Блатер през 2011 година.

Снимка: Twitter/ FIFA; Сеп Блатер

През 2019 г. Мишел Платни беше задържан за разпит по подозрения в корупция, свързана с избирането на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година.

Снимка: Twitter/ FIFA; Мишел Платини

През последните 25 години футболът се налага като най-популярната игра. Превръща се в тема и фактор за много други сфери освен в спорта – общество, търговия и политика. Той е част от индустрията на свободното време, отваря нови пазари за себе си и за бизнеса по целия свят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Роналдо 15:02, 21 май 20

Браво! Личи си, че има лично отношение към играта с коженото кълбо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама