Ново звено за борба с тероризма ще ни струва 1,5 млн. лева

11:59, 21 май 20 / Политика 25 1591 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът окончателно реши да създаде контратерористично звено в Държавната агенция „Разузнaване“. В новото звено ще участват представители на ДАНС, на разузнаването, на „Военна информация“, на МВР и на Агенция „Митници“, както и главният прокурор Иван Гешев.

Новото контратерористично звено ще ни струва 1,5 млн. лева. Според финансовото министерство обаче за работата му ще са нужни само 900 хил. лева.

Снимка: Pixabay

Създаването на звеното буди въпроси, защото това е поредната структура за предотвратяване на терористични атаки. Идеята му е да подпомага обмена на информация между различните институции в борбата срещу тероризма. Работата му няма да дублира другите контратерористични органи, изтъкват вносителите от ГЕРБ.

През 2014 г. в ДАНС беше открит Национален контратерористичен център, който да координира действията на службите. Там се събира и обработва информация за лица и организации, свързани с тероризма. В МВР пък действа Специализираният отряд за борба с тероризма. От днес вече има и звено в ДАР.

Депутатите решиха още разузнаването да се бори и с хибридните атаки. Дава се право и агенцията да извършва проверки за установяване на самоличност. Досега такова правомощие имаха само от МВР.

Очаква се ръст на престъпленията след края на пандемията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама