Върнаха блясъка на Банята в Банкя

14:51, 21 май 20 / София 25 2649 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Минералната баня в Банкя е възстановена в пълния си блясък. Това става ясно от снимки на изцяло реновираната сграда, публикувани във Facebook страницата „Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia“.

Банята ще има готовност да приема посетители до края на годината. Ремонтът на паметника на културата е почти приключил.

В Минералната баня днес има модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури. Готов е големият басейн с напълно възстановен купол, по края на салона са запазени някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури, а над тях е емблемата на банята – отворена мида.

Изцяло реставрирани са буковите прегради в кабинките. На втория етаж на банята има зала за лечебна физкултура и аеробика. СПА центърът е едно ниво под банята. Там са сауните, парна баня и три малки басейна – джакузи, с различна температура на водата – за контрастни процедури.

Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa преди повече от век нa 7 мapт 1907 г. и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 г. Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 г. Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa архитект Карл Xoxeдep oт Mюнxeн пoд пpeцизнoтo pъкoвoдcтвo нa apxитeкт H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Проф. Хохедер по онова време е официален строител на Мюнхен, издигнал множество сгради в стил „ар нуво“ и е един от архитектите, оформили класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия. Другите две са в Болцано, Италия, и Трансилвания, Румъния.

В изграждането на банята в Банкя са били вложени близо 1 милион златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас, снабдена с модерните за времето си технически съоръжения.  Когато е отворена, в нея идват по 1000 души дневно.

Банкянската лековита хомотермална минерална вода е с температура 36.5 -37.2 градуса. Тя блика от дълбочина 850 метра и е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. От нея се повлияват добре сърдечно-съдови заболявания, заболявания, свързаните с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Бойко Боков 14:52, 21 май 20

Еееее най-накрая, сградата си е истински паметник на културата!

2 Мони 03:39, 22 май 20

Красота

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама