Новият външен министър на Израел: Гордея се с българските си корени

21:48, 21 май 20 / Свят 25 2163 Шрифт:
Редактор:

"Много съм горд с българските си корени и очаквам да работим с Вас за укрепване на отношенията между нашите страни". Това написа в Туитър новият външен министър на Израел Габи Ешкенази.

Той подчертава, че тази година България и Израел отбелязват 30 години от възстановяването на дипломатическите си отношения, съобщава "24 часа".

С тези думи Ешкенази, който е потомък на еврейско семейство от Пловдив, отговори на поздрава на външния ни министър Екатерина Захариева.

"Като потомък на българдски евреи, спасени от Холокоста, Вие олицетворявате дълбоките исторически връзки между Израел и България като приятели и съюзници", посочва Захариева.

Бившият шеф на Генщаба генерал Габи Ешкенази играе и главната роля във филма „Следващото поколение“, който разказва за подвига по спасяването на българските евреи.

Много от сцените във филма са заснети в Пловдив, а други в – София, Пазарджик и Ихтиман.

Израелският парламент одобри състава на новото правителство

„Знаеш ли, този народ е много по-различен от всичките велики нации, които дадоха на света толкова много. Това е обикновен народ, направил нещо много по-велико от останалите",  казва ген. Ешкенази във финалната сцена на филма, заснета в кв. " Капана".

Тогава той посещава и Бачковския манастир, за да поклони пред гробовете на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, които изиграват решаваща роля за спасяването на евреите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама