Разбити пътища и унищожена земеделска продукция след пороите в страната

07:58, 22 май 20 25 1731 Шрифт:
Редактор:

Поройни дъждове нанесоха големи щети в Югозападна България. Най-засегнати са селата в района на Хаджидимово. Там им разрушени пътища, има и унищожени посеви.

Бурята в село Петрелик е била невиждана от години насам, а пътят е бил залят от водата. Според разказите на местните тя се развила за минути и всичко в селото било под вода. Има унищожена реколта с тютюн, която стопаните ще опитат да спасят с пръскане, съобщава Nova.

„Благодарим, че мина за 20-30 минути. Ако продължаваше още толкова, щеше да се простим с абсолютно всичко“, коментира местен жител.

Сериозни са щетите и по единствения пътя, свързващ селото със съседните населени места. „7 сантиметра асфалт е изкъртен. Трябва да се прави ремонт и всичко да се направи наново“, каза кметът на селото Тодор Прокопов.

Пороен дъжд и градушки оставиха Лом без улици. Републиканският път Монтана – София също беше непроходим. Хората трудно стигат до домовете си заради огромните дупки, образувани по улиците.

„В града са се изляли 56 л/кв.м. по данни на хидрометеорологическите станции. Над час и половина останахме без ток. Над 10 улици са с повредени настилки. Голяма част от тях са непроходими“, обясни пред Nova кметът на града Георги Гаврилов.

Градушка колкото яйце удари Северозападна България, торнадо се изви в Плевенско

Той допълни, че общината ще се обърне за финансова помощ от фонд „Бедствия“. Финансирането на пътя, свързващ Лом с Монтана и София е 3,5 милиона лева, досега е направен 1,5 километра от общо 3.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама