Засилен трафик на изходите на София и предложение за бързи глоби

17:33, 22 май 20 25 1837 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

„Пътна полиция“ със засилен контрол в очаквания интензивен трафик през празничните дни около 24 май, предаде bTV.

По данни на МВР се очаква в почивните дни между 40 и 50 хил. автомобила да напуснат София. На изхода към АМ „Тракия“ движението в момента е спокойно, но трафикът се засилва в края на работния ден.

Органите на реда предупредиха, че на местата по магистралите, където има ремонти, може да се образуват задръствания и тапи и съветват шофьорите да бъдат внимателни.

Междувременно МВР и Държавната агенция по пътна безопасност предложиха „бързи глоби“ за нарушителите – глобите да бъдат връчвани виртуално, а фишовете, с които да се наказват шофьорите, веднага.

Предложението е с един фиш да се отнемат контролни точки или шофьорската книжка на нарушителите, а срокът за обжалване на санкцията ще бъде само 14 дни. След изтичане на периода до 1 месец глобата трябва да се плати в пълен размер.

Целта на полицията е всеки, който не спазва правилата, да бъде наказван строго и веднага.

„Имаме водачи, които при ограничение 50 км/ч карат със 150 км/ч в населено място или водач с 3 промила алкохол. Само за седмица са регистрирани 42 000 нарушения за превишена скорост, като 2/3 от тях са в населени места“, заяви гл. инспектор Николай Крушарски.

Експерти по пътна безопасност предупреждават, че с 1/4 нарастват катастрофите, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотици, за първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Превантивният контрол е занижен. Всяка година загиват по 140 човека от това, че напускат пътното платно – причината според МВР е несъобразена скорост с пътните условия“, смята експертът Богдан Милчев.

А заради интензивния трафик в посока Перник днес и утре ще бъдат отворени 2 ленти в посока изход от София и една лента за вход към столицата. В понеделник движението ще бъде по обратния принцип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама