Александър Симидчиев: Не предвиждам втори пик на COVID-19 у нас

18:41, 22 май 20 25 2035 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Не предвиждам да има втори пик на заболели от COVID-19 у нас. Въпреки това коронавирусът ще стане петият вариант на настинките – малко по-тежък и неприятен, но ще бъде по-спокойно, защото имунната ни система вече се е срещала с него. Това заяви днес пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

В студиото на „Лице в лице“ експертът обясни, че 6 месеца след появата на вируса човечеството има много повече информация за това какво прави инфекцията, с каква скорост се разпространява и какви са последиците от нея.

„Умора има както в населението, така и във вирусния процес. Все пак той изчерпва възприемчивите и рисковите хора. Когато се въведат мерките и хората помислят два пъти преди да общуват помежду си, епидемичният процес не може да протече по бурен начин“, обясни Симидчиев.

Пикът на вируса у нас

Според пулмолога теорията, че пикът е минал по време на грипната епидемия, е доста невероятна. По думите му е имало ясен път откъде идва заразата – Китай и също така е показателен фактът, че при направените изследвания на хората на първа линия, не се е проявило голямо количество, които са се срещали с вируса.

„В момента изследванията показват 4% от населението, което е имало контакт с вируса“, продължи той.

Симидчиев е категоричен, че вече се знае честотата на разпространение и също така има хора, които не са възприемчиви към коронавируса. Лекарят обясни, че вече е много по-ясна характеристиката на епидемичния процес.

„В Източна Европа нещата протекоха по-леко. Ние реално въведохме рано и активно мерките, но това съвпадна и с грипната ваканция. Имаше няколко щастливи случайности. Количеството на хора, които се заразиха в началото не беше толкова голямо и затова епидемичният процес започна да гори по-бавно. Това пощади и здравната ни система“, обясни той.

Ваксинирането

„Имаме и за, и против това дали БЦЖ ваксината влияе на по-малкото загинали у нас. Тя въздейства на клетъчния имунитет и тонира надолу реактивността му, така че изкарваме някои заболявания по-леко“, обясни пулмологът.

Лекарят смята, че хората, които са срещу ваксинационните програми не са чели достатъчно и не са видяли каква е ползата от тях. Той определи ваксините като един от огромните успехи на медицината.

Все пак смята, че и без наличие на ваксина се справяме добре с коронавируса. Той подчерта, че при евентуална ваксина ще се имунизират рисковите групи – и в момента ваксинационната програма за грип е задължителна за тях и препоръчителна за останалите.

Инфодемията

Експертът изтъкна, че всички конспиративни теории за коронавируса са елемент на хора, които не знаят за какво точно става въпрос, но търсят обяснение и най-лесното, което откриват е, че, например, Бил Гейтс е направил нещо лошо.

Според него голяма част от случващото се е естествен, природен процес.

„Вирусът търси начини да се разпространи навсякъде. Всички респираторни вируси имат една и съща симптоматика – ако той не ни предизвика да кашляме, няма как да се разпространи“, уточни пулмологът.

Според него твърде многото информация или пък липсата на такава може да навреди на обществото.

Съвет при летене със самолет

Симидчиев обясни, че носенето на маска и достатъчното хигиенизиране на ръцете може да ни предпази в самолета.

„Има хора, които са т.нар суперинфектори. Те могат да заразят до 1000 души. Има и такива, които не могат да заразят много хора. Това зависи от различни фактори“, коментира той.

По думите му трябва да има ясни правила както за ползването на тестовете, така и за прилагането и отмяната на мерките. Това може да се случи чрез национална стратегия, смята лекарят.  

Според него ще има пик в критичните и дори фатални случаи при хората с хронични заболявания и планирани лечения, които от страх да се заразят в болницата, са се примирили с оплакванията и са предпочели да останат у дома.

Източник: bTV

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 20:21, 22 май 20

Хайде пък да видим

2 Анонимен 20:21, 22 май 20

Един ще има, друг няма да има на маймуни ни направихте ей

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама