Янка Такева: Образователната ни система се представи най-добре по време пандемията

12:02, 23 май 20 25 1716 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Отчетът на Европейския комитет по образование е, че българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията", заяви пред БНТ Янка Такева, която представлява синдикатите в комитета.

"В такъв мащаб нито една страна в света не беше използвано дистанционно обучение, защото то не се препоръчва масово в базисното образование, когато става ограмотяването. Даже не се препоръчва в периода 1-ви - 4-ти клас", каза Такева.

Според нея е правилно решението годината да се завърши дистанционно.

В София ще отворят 176 детски градини

"Българският учител излезе герой", каза още Янка Такева. Тя даде оценка 6 за образователната система.

За детските градини Такева коментира, че са готови да започнат работа. "През тези 3 месеца, когато детските градини не работеха, а учителите поддържаха дистанционно връзка с родителите и децата, бяха направени невероятни ремонти в детските градини", каза Такева.

"Готови са детските градини отново да отворят врати. Готови са учителите. Готови са всички неща, които се изискват, но имаме един голям проблем. Например в София до онзи ден бяха напуснали 72 медицински сестри. Бяха напуснали около 80 учители и помощен персонал. Напускат, защото при първото класиране за прием в детски градини и ясли те не можаха да влязат в детските градини и те трябва да напуснат, за да си гледат децата. Ние нямаме предимство нашите деца с предимство да се приемат в училище или детска градина. Миналата година 250 учители от София не можаха да се върнат и в училище, и в детски градини. Сега събираме сведение колко няма да могат да се върнат в цялата страна", обясни тя.

Янка Такева заяви, че в най-скоро време заедно с Пламен Димитров ще потърсят връзка с прокурора на Република България за разрешаване на проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама