Йорданка Фандъкова: От 1 юни започва разширението на столичния булевард „Тодор Каблешков“

19:12, 23 май 20 / София 25 2981 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В интервю за вестник „24 часа“ кметът на София Йорданка Фандъкова разказа за бъдещите проекти пред Столична община и коментира част от проблемите в града.

Кметицата каза, че причините за разтеклия се битум по софийските улици са две.

„Първо, положено е много по-голямо количество битум във фугите, които са запълнени през есента. И второ, ползваният битум е бил с много по-ниски експлоатационни характеристики. Затова санкционираме както фирмата, така и директора на дирекцията, която контролира фирмите по текущия ремонт. Фирмата ще преасфалтира за своя сметка над 14 500 кв. м по 12-те улици с разтекъл се битум. Тя ще направи за своя сметка ремонт на участък от “Тодорини кукли” - една от най-важните улици в “Подуяне”. Паричното изражение на санкцията е над 500 хил. лв. Налагаме и глоба в размер на цялото месечно възнаграждение за поддръжка на улиците в района.“ Тя добави, че такъв проблем до сега не е имало и очаква и в бъдеще също да няма.

По повод 24-ти май г-жа Фандъкова поздрави всички хора, като напомни, че тази година празникът ще е без празнично шествие.

Относно ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“, Фандъкова каза:  „600 000 лв. са санкциите, които съм наложила за първите 2 етапа от ремонта на зоната около ул. “Граф Игнатиев”. Освен максималната глоба за релсовия път наложих и максималните санкции по договор на надзорната фирма и на проектанта. Не влизам в спора между фирмите дали има проблем в проекта, или в изпълнението. Факт е, че освен санкциите всеки ремонт там в следващите 8 г. ще е за сметка на изпълнителя. Поисках и прекратяване на договора със строителя и ис надзорната фирма. За другите 2 етапа - ремонтите на улиците “Шишман” и “6 септември”, ще изберем нов изпълнител след промяна на проекта.“

В профила си в социалната мрежа Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова публикува информация, че от 1 юни започва разширението на столичния булевард „Тодор Каблешков“.

Кметицата нарече трасето „стратегически обект“. Фандъкова сподели, че обмислят инвестиционен заем, за да успеят с изграждането на всички отсечки от вътрешния ринг и връзките с Околовръстното.

Целта на тези обекти е разтоварването на трафика в града и ускорението на развитието на северните градски територии.

„Превръщането на ул. “Съборна” в пешеходна се посреща много положително от гражданите. Лансирах тази идея още преди 2 г., когато по моя покана екипът на проф. Ян Геел работи за създаване на нови пешеходни пространства в София. Радвам се, че в предизборната кампания през 2019 г. тя беше припозната от всички кандидати и сега работим с представители на различни политически сили, с г-н Борис Бонев и кмета на район “Средец” Трайчо Трайков.“, каза още Фандъкова

От интервюто става ясно, че Центърът за градска мобилност смята да изтегли заем.

„Градският транспорт е най-засегнатият от кризата сектор в общинската икономика. Почти 2 месеца метрото и наземният градски транспорт се движеха полупразни, а синята и зелената зона за паркиране не работеха. В тази сложна ситуация не допуснахме София да остане без градски транспорт, макар приходите от продажба на карти и билети да бяха почти нулеви. Заемът, който ЦГМ обмисля, е за разплащане към транспортните оператори, за да се покрият загубите от продажбата на превозни документи. Целта е да не допуснем натрупване на задължения между общинските дружества и те да продължат да инвестират в нови превозни средства.

Другият сериозно засегнат сектор е здравеопазването. Но чрез бюджета ще подкрепим общинските ДКЦ-та със заеми в размер на 1 млн. лв.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама