На 24 май: Божков с петиция за спасяване на колекцията му с артефакти

08:24, 24 май 20 25 2714 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В Деня на българската култура и просвета бизнесменът Васил Божков отново напомни за себе си. 

Във видео обръщение от своя Facebook профил той честити празника на всички българи. Бинесменът използва случая, за да заяви, че "в България отношението към културата в момента е варварско".

"Това може да бъде променено, само ако не се страхувате. Припомнете си как се отнeсе държавният апарат към световно културно наследство и ако желаете подкрепете петицията на Фондация "Тракия", пише още Божков и споделя линк към самата петиция.

Чрез нея бизнесменът и Фондация "Тракия" събират подписи срещу изземването на колецията с артефакти на Васил Божков. 

"Една от най-богатите колекции с антични предмети от Тракия, Гърция, Средния и Близкия Изток, Мала Азия и Етрурия в момента е застрашена от разрушаване, поради своеволните действия на местните власти!...Ние вярваме, че световното културно наследство не трябва да бъде обект на политически и бизнес интереси и да става жертва на войната на правителството с отделна личност., посочват авторите на петицията.

Те пишат още, че в края на януари прокуратурата започва изземането на артефакти, но към момента не са представени никакви документи, които да обосновават тези действия.

С подписването на тази петиция авторите ѝ се обръщат към Европейската комисия, към органите на местната власт и към ЮНЕСКО с апел да спрат този нечуван произвол и да не жертват националното ни богатство за политически игри. До момента петицията е подкрепена от над 1730 души.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Васко Симеонов 09:54, 24 май 20

Жив да го ожалиш!!!

2 Pepko 09:54, 24 май 20

Божков ТВ много голям рейтинг има нещо!

3 Владо П. 09:55, 24 май 20

Божков стана по-редовен и от сутeешните брифинги на Щаба :D

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама