Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

09:13, 24 май 20 25 2706 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 570 000 български мюсюлмани отбелязват Рамазан Байрам. 

Денят започна с тържествени молитви в джамиите. За първи път мюсюлманската общност в София се събра на открито, за да отбележипразника. Под открито небе молба за здраве и преодоляване на коронавируса към Аллах отправиха близо 2000 мъже, жени и деца. Причина молитвата да се проведе на помощното игрище на стадион "Локомотив" стана епидемичната обстановка, която не им позволява да се съберат в джамията. 

Необходимостта да бъдат на открито е дало възможност повече хора да бъдат на службата.

"По принцип в джамиите идват само мъжете, но днес не е така. Децата, жените също са тук, което дава повече празнично настроение", каза главният мюфтия Мустафа Хаджи пред БГНЕС. Той посочи, че днес молитвите са за здраве. "Преди всичко да дари всички с щастие, здраве и дълъг живот. Да премахне час по-скоро болестта, която е надвиснала над цялото човечество, за да могат всички да бъдат щастливи и спокойни", добави още той.

Празникът, известен още като Шекер Байрам, се чества след края на Свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържаха от храна и вода в светлата част на деня. Празникът продължава три дни. Вярващите се събират със семействата си и искат прошка от по-възрастните. За празничната трапеза се приготвят сладкиши и баклава.

Заради мерките срещу разпространението на Covid-19, българските мюсюлмани посрещат Рамазан Байрам при засилени мерки за сигурност и с молитви на открито. След обявяването на извънредното положение присъстващите в джамиите чувствително са намалели и се молят вкъщи. В тесен семеен кръг ще посрещнат и Байрама в днес.

Снимка: БГНЕС

"Нека в този ден да бъдем съпричастни към проблемите на страдащите и да се опитаме да им помогнем. Човешкото отношение не познава разлика на религиозен и расов принцип. Затова нека се опитаме да помогнем и да зарадваме всеки с каквото можем.

На Байрам не бива да забравяме родителите си, които са причина за идването ни на този свят. Следователно тях следва да уважим преди всички останали. Те може да са немощни и да не може да се грижат за себе си, но в сърцата си винаги носят обичта към своите деца.

Предвид пандемичните условия в момента, призовавам всички вярващи да спазват необходимата социална дистанция по време на празничната байрамска молитва и да се избягва целуването на ръка и прегръщането между хората", се казва в приветствието на Главния мюфтия  д-р Мустафа Хаджи по повод празника.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави мюсюлманите по повод празника. Той за пореден път изтъкна, че България е пример за разбирателство и толерантност. "Затова нека с вяра в сърцата заедно да се справим с предизвикателството на коронавируса", написа той във Facebook.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама