Четири цели за България: качество на живот, инфраструктура, модерни градове и ниска бедност

11:13, 24 май 20 25 1883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повишаване на брутния вътрешен продукт на глава от населението средно с 15% във всички шест района на страната и ръст на икономически активното население в градовете до 2030 г. са сред целите, които залага Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Политиките са разписани в Приоритет 9 - „Местно развитие“ на програмата и са публикувани за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет сайта на ведомството.

В документа са формулирани четири цели и единадесет подприоритета, които имат за цел превръщането на българските градове и селища в приобщаващи, безопасни, адаптивни места за живеене, съгласно целите за развитие на ООН.

Сред очакваните постижения в областта на градското развитие е намаляване на времето, прекарано в задръствания – от 34 часа средно годишно през 2017 г., до 30 часа през 2030 г. Заложени са и индикатори като намаляване на загубите при доставка на вода до 40%, както и защита на над 4.7 млн. души от наводнения, свлачища и др. природни бедствия.

Снимка: CanstockPhoto

Програмата залага още балансиран, полицентричен модел на градско развитие. Идеята е големите общини като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин да се развият като конкурентни на София, разкривайки атрактивни възможности за инвестиции, заетост, образование, отдих, кариера. 

Набелязани са и цели за подобряването на качеството на живот в селските райони чрез социално-икономически мерки, осигуряващи нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот, както и опазване на екосистемите и осигуряване на качествено управление и използване на природните ресурси. Целта е до 2030 г. да се постигне увеличение на относителния дял на населението в селските райони, ползващо подобрен достъп до услуги и инфраструктура чрез мерките за подпомагане.

Снимка: CanstockPhoto

Сериозно внимание се обръща и на управлението на водите и на рисковете от природни бедствия. В документа са разписани и мерки за повишаване на капацитета на общините за справяне при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Това ще се случи чрез техническото обезпечаване на доброволните формирования, създадени по реда на Закона за защита при бедствия, и насърчаване на гражданите за участие в състава им. За да бъдат технически обезпечени, е необходимо доброволните формирования да разполагат със сграден фонд, пожарен-спасителен автомобил среден тип и необходимото оборудване към него. Насърчаването на гражданите ще се осъществи чрез информационно-разяснителни кампании, като целта е броят на доброволците да достигне общо 5875 на територията на цялата страна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама