Радев: Русия е получила своята писменост от България

13:50, 24 май 20 / Политика 25 2895 Шрифт:
Василена Йорданова

Русия е получила своята писменост от България, а от нашите, български земи, в Русия е достигнало и християнството, и старобългарският църковно-славянски език. Това заяви президентът Румен Радев, в отговор на въпрос за изложбата, организирана по повод 24 май пред Руския културно-информационен център, която предизвика серия от негативни реакции.

"Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руския академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса", заяви президентът, като подчерта, че с това е казано всичко.

По думите му 24 май е нашият неповторим, светъл български празник, това е преди всичко празник на духа, той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство, духовното развитие на всички славянски народи, каза пред журналисти президентът. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да чувстваме такива - с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет, изтъкна държавният глава.

Изложбата с пана по случай 24 май представя братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия"

Снимка: CanStockPhoto

Експозицията носи зaглaвиeто "Извoрът нa cлaвянcкaтa културa" и в нея сa пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти, а приносът на България изобщо не се споменава.

Представянето на братята като руски просветители възмути български историци и общественици. Припомняме, че не за първи път около светите братя избухва напрежение по оста София - Москва. Преди три години руският президент Владимир Путин заяви пред македонския президент, че "24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя".

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Сашо Георигев 14:16, 24 май 20

Я, този веднъж да не е съгласен с братушките

2 Коце Симов 14:17, 24 май 20

Скрииий се, бе!!!!

3 Един Българин 18:10, 25 май 20

Стига сме се правили на ощипани госпожици! Трябва категорично да заявим истината на света! Кирилицата е изцяло Българска азбука, сътворена в нашите земи по поръчка на княз Борис I. Създадена е от Великите ни просветители Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски в книжовната школа на Велики Преслав и е кръстена Кирилица в чест на Светите братя Кирил и Методий. Те са създали Глаголицата, на която сме писали само 40 години! В момента на нашата Кирилица пишат над 350 млн. души по света! Така, че стига сме се навеждали. Трябва гордо да заявим истината и повече да не се разправяме. Който не вярва - да се обърне към историята. Има достатъчно документи!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама