Учени: Хидроксихлорохинът е опасен

14:26, 24 май 20 25 2156 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени доказаха неефективността на хлорохин и хидроксиклорохин при лечение на инфекции, предизвикани от новия вид коронавирус, а изследването е публикувано в списание „Lancet”, съобщава БГНЕС.

Препаратите се използват при лечение на малария, като в някои случаи ги използват и при пациенти с Covid-19.

Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че всеки ден приема хидроксихлорохин като профилактика срещу коронавирус. Медиите разкритикуваха изявлението му, тъй като препаратът не е одобрен официално за лечение на Covid-19. Медиците предупреждават и за появата на странични ефекти – например поява на аритмия.

Личният лекар на Тръмп заяви, че за държавния глава ползата от приема на хидроксихлорохин е по-голяма от възможните рискове.

Учени от Центъра за изследване на тежки болести на сърцето при болницата Бригема в Бостън са проучили данните и методите на лечение при 96 000 пациенти с потвърдено наличие на новия вид коронавирус. Те стигнали до извода, че хидроксихлорохинът и хлорохинът не само са неефективни при лечение на Covid-19, но и са опасни, тъй като повишават риска от евентуална смърт на болния.

В рамките на изследването било установено, че при пациенти на комбинирана терапия с антибиотик смъртността е най-висока – около 23 %.

При наличието на съпътстващи хронични заболявания рискът от смърт на пациенти с коронавирус при прилагането на тези препарати може да се увеличи до 45 %.

Sамо преди дни директорът на Световната здравна организация по извънредните ситуации Майкъл Райн предупреди, че ефективността на хидроксихлорохинът не е доказана и може да се използва в изключителни случаи в някои медицински заведения при строг контрол заради страничните ефекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама