Първата платформа, подкрепяща художници в направление историческа живопис в България вече е факт

17:00, 26 май 20 / Култура 25 3604 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

От 6-ти май до 24-ти май се проведе изложба-конкурс „Историческа живопис“, която е първата такава изложба, провеждана в България през последните 30 години. В изложбата взеха участие художници от 5 държави – Русия, Казахстан, Германия, Украйна и България. Всички те са рисували своите картини на българска тематика и припознават българската история като собствена.

Изложбата се осъществи с цел подпомагане на живописци, които творят своите картини на историческа тематика и по-конкретно –  антична и средновековна история, случила се по нашите земи.

Изложбата се проведе в 2 етапа – избор на публиката и оценки от квалифицирано жури. В журито, съставено от специалисти, взеха участие проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и доц. Николай Нинов. Оценките на публика и жури бяха с еднаква тежест, а картините-победители са: 3-то място е за Дияна Брешкова с нейната картина на „Царица Ирина“, а 2-ро място е за Веселин Чакъров и картината му „Чудото с патриарх Евтимий“. Заветното първо място спечели Мирослав Йотов със своята детайлно изобразена картина „Прием при цар Симеон Велики“. 

Мирослав Йотов; Веселин Чакъров

Дамата на 3-то място, сподели причината да избера да рисува царица Ирина: Царица Ирина Комнина втора жена на цар Иван Асен Втори.Тя е дъщеря й  на епирския деспот Теодор Комнин пленен с цялото си семейство от българския цар.Тя е била много красива и силна жена и не остава незабелязана от българския владетел. Говори се ,че след смъртта на Иван Асен II тя става регент на сина им Михаил II и управлява от негово име. Това е накратко нейната история.Аз реших да я нарисувам ,защото търсех силен и впечатляващ женски образ в нашата история.Короната е рисувана по възстановка на оригинала на короната й.“  За избора на темата „Чудото с патриарх Евтимий“ художникът Веселин Чакъров споделя: „ Нарисувах един мрачен епизод от българската история, когато пада столицата на Второ българско царство – Велико Търново. Патриархът e трябвало да бъде обезглавен, когато палачът вдигнал меча да отсече главата му, той се парализирал. Тогава османците решават той да не бъде убит, а изпратен в заточение. Пращат го в сегашния Бачковски манастир, където живее до края на дните си. За мен беше провокация това, че сюжетът предразполага към нещо доста мрачно, но носи емоционален заряд и послание за поколенията. Посланието, закодирано в цялата картина е, че винаги има надежда, патриарх Евтимий е символ на непреклонния български дух.“ Финалистът Мирослав Йотов за картината „Прием при цар Симеон“ ни разказа, че е: „ Картина, която изобразява епохата до най-малки детайли. Целта на картината е да се покаже величието на цар Симеон, да се предаде визуално в пълния блясък обстановката на Велики Преслав, гостите които приема царя.  Предал съм максимално автентично времето и обстановката, за да може да се усети духа на времето и епохата от зрителя, тъй като това е една част от историята, с която винаги сме се гордели като българи и исках отново да я припомня на народа ни. В картината заложих дълбок психологически разказ на всички присъстващи: различните персонажи на народи- гости на царя, царското семейство, придворните. По това време Симеон не само е бил равен на византийския император, но и повече от него и това величие съм пресъздал максимално достоверно с помощта на консултанти по епохата, за да остане за бъдещите поколения.

Димитър Димитров; Мирослав Йотов; Веселин Чакъров; Ивелин Михайлов

Общият награден фонд възлиза на стойност 13 000 лева, като суми от 10 000, 2 000 и 1 000 лева бяха спечелени съответно от победителите на първо, второ и трето място в конкурса. Всички останали картини в рамките на 7-дни имат възможността да бъдат закупени, от всеки, който е ценител и има желание лично да подпомогне творците. Желаещите да закупят някоя от картините могат да го направят като се свържат с Исторически парк на техния сайт https://ipark.bg/ или изпратят съобщение в страницата им във фейсбук https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG/. Исторически парк ще съдействат за свързването между художниците и тези, които искат да притежават величествените картини.

И тъй като финансовите причини възпират много от дейностите, които са с идеална цел и не търсят печалба, Ивелин Михайлов – изпълнителен директор на Исторически парк и инициатор на изложбата – реши да подпомогне на още няколко творци, като закупи техните картини. Той постави и началото на седмицата, в която всеки един човек, може да закупи картина за себе си, но с благородна цел.

Вече в България освен платформи за комуникация и такива за продаване на ненужни вещи, можем да се радваме и на платформа в подкрепа на творците и тяхното изкуство.

Организаторите от Исторически парк планират изложбата да се превърне в ежегодна инициатива, като са планували догодина наградният фонд да е бъде в двоен размер, за да може все повече да се подкрепят българските творци.

Видео от оценките и награждаването на участниците в изложба-конкурс „Историческа живопис“: https://bit.ly/2LXpegK 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама