Рецепта за свински медальони с гъби

17:00, 26 май 20 / Любопитно 25 8167 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG, Ути Бъчваров и BOLGARE се включихме в инициативата за подкрепа на българските производители.

В поредица от видеа ви предоставяме няколко вкусни рецепти, които да приготвите за вашите близки.

Свински медальони с гъби

 

Необходими продукти за 4 порции:

2 свински бонфилета

500 г гъби челадинки или кралски печурки

100 г масло

1 сл олио

сол

Идеята е да използваме минимален брой продукти, но да подчартаем техният уникален вкус и да направим, по принцип сухото и без мазнини бонфиле, съвършено нежно, крехко и сочно. 

Първо бонфилето...в края на неговата вретеновидна форма има тънка бяла фасция (ципа), която е добре да бъде отстранена. Поръсете месото с черен пипер, добре го отупайте и леко го намазнете с олио или зехтин.

Запечатайте го, запържете го добре, до златист загар от всички страни в силно нагорещен тиган. Внимавайте, тук има тънкост. Месото трябва да е добре запържено, но не ПРЕПЪРЖЕНО. Това е важно, защото неговите надлъжни мускулни влакна са много чувствителни към т.нар. overcooking, тогава месото става сухо и тричаво. 

Запечатаното свинско вретено веднага увийте в алуминиево фолио и го оставете да си почине 7-8 минути. 

В никакъв случай не мийте тигана, в който сте запечатали месото, а приложете клесическата френска техника за деглазиране. В горещият тиган направо на котлона изсипете 250 мл топла вода. Тя ще “изтръгне” всички вкусни карамели, останали по дъното на съда. Оставете го да ври на тих огън поне 2-3 минути, с което ще редуцирате и количеството на течността почти на половина. И чак тогава ще сложите вътре пънчетата на гъбите.

Гъбите.Най-добре е да ползвате феноменалната за този сезон челадинка - вкусна, ароматна...различна. И макар, че е малко пипкава работа, вземете ножичка и отстранете всички пънчета. Оставете ги настрана. Шапките без да се притеснявате изплакнете добре няколко пъти под течаща студена вода и оставете да се изцедят. 

Пънчетата също измийте и после ги пуснете в тигана с дегразиралия се вече сос от свинското. Добавете бучка масло, сол, внимавайте с черното пиперче. Неща цялото чудо, както казах и по-горе, поври 5-6 минути. Ако има нужда, долейте още малко топла вода. 

По наша преценка като време пресипете течността и пънчетата в мензура за пасиране и превърнете всичко в гладък гъбен сос. В същият тиган ожете половината от останалото масло и запържете за 5-6 минути шапките на гъбите. Бъркайте ги нежно и не прекалявайте с времето. Те са достатъчно чувствителни и крехки като вкус. Извадете ги в отделна купичка и отново в същия тиган добавете останалото масло. Разопаковайте бонфилетата, нарежете ги на медальони от 1,5 см (пънчета), без да губите време ги запечатайте от двете страни в мазнината. Тогава изсипете пасирания гъбен сос и щом клокне - добавете и гъбите. Разбъркайте и махнете от огъня. 

Воала! Този класически френски аламинут е готов. Месото ще е леко розово вътре, а гъбите и сосът ще довършат всичко останало. А виното ще придаде истинският български блясък на замисленото. Както добре знаете то, в моята ръка, е БОЛГАРЕ! 

Салата с миди и риба тон

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама