17 нови случая на коронавирус у нас

08:10, 28 май 20 25 2430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17 са нови случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие. Увеличението е с 0.7% в сравнение с вчерашния ден. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг, предаде репортер нa TOPNOVINI.BG.

През вчерашния брой са взети 1273 проби, като аативните области са 6 на брой. Шест от новите случаи са установени в София, 4 в Пазарджик, по двама във Видин и Шумен и по един случай в Сливен, Хасково и Ямбол.

Така общият брой на потвърдените у нас случаи на Covid-19 става 2477Под 200 са вече хоспитализираните пациенти - 198 случая, от които 20 са в интензивно отделение.

Няма нови случаи на заразени деца. Има един нов случай на заразен медицински персонал - медицинска сестра в Ямбол. Така броят на заразените с Covid-19 медици у нас стана 255, което е 10,3% от всички случаи.

53 са новите случаи на излекувани пациенти, с което броят има за страната става 965 или 39% от всички заразени. Средната възраст на излекуваните лица е 46,7 г. Излекуваните деца са 10.

През изминалото деннощие има един нов смъртен случай - 75-годишен мъж от Пазарджик. Средната възраст на почилите е 65,6 г.

По време на брифинга ген. Мутафчийски цитира изследване на италиански учени, според което излекуваните от Covid-19 имат краткотраен имунитет срещу коронавируса. По думите му броят на антителата, които се изграждат срещу него, намалява към третия месец след боледуване.

Учените са устанотили също, че  най-тежките поражения от Covid-19 са върху микросъдовете, което води до увреждане на сърдечния мускул и кожни промени до месец след боледуване.

Биопсиите на сърца, които са направили италианските медици, са доказали, че инфекцията засяга миокарда и може да бъде причина за инфаркт вследствие на заболяването.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама