Зам.-министърът на екологията е част от престъпна група

16:13, 28 май 20 25 5905 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков е бил част от организирана престъпна група, която е извършвала закононарушения по линия на преработката на опасни отпадъци. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти, съобщи bTV.

Той е задържан за 24 часа. Заедно с него в ареста са и още петима души, сред които и бивш началник на РИОСВ - Плевен, съобщи БГНЕС.

Милева обясни, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др. "Събрани са множество писмени доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на изискванията", добави Милева.

От схемата се е възползвало и дружество с рециклираща фабрика за акумулатори в Монтана, което си е спестило плащането на големи суми като данъци.

По-рано днес Живков беше изведен от сградата на МОСВ в София и отведен за разпит. Няколко часа разследващи и прокуратура събираха материали по досъдебно производството относно вноса и рециклирането на боклук у нас.

Единственото, което Красимир Живков каза, е, че не е задържан и съдейства на властите. Живков уточни, че „темата не е води, а отпадъци”.

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът беше доведен по-рано под конвой в сградата на бул. „Мария Луиза”. Още от сутринта разследващи провеждат акция в Ботевград, влязоха и във вилата му в Правец, за да търсят документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

Снимка: БГНЕС

Според източници на медията, близки до разследващите, проверяват се и известните братя Бобокови - Атанас и Пламен и тяхната "Приста". Братя Бобокови имат площадки за съхранение на отпадъци.

Припомняме, че в средата на януари месец Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на бившия екоминистър Нено Димов като човекът, в чийто ресор във ведомството са били язовирите. Димов е единственият обвиняем за водната криза в Перник, който дълго време беше в ареста, но в края на април пуснат по домашен арест.

От своя страна, преди да влезе е ресорната комисия в парламента министър Емил Димитров заяви, че няма да поиска оставката на своя заместник Живков. "Аз нямам и такова право. Зам.-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си", каза той.

Екоминистърът посочи още, че е разпоредил да се съдейства на разследващите и не пожела да даде повече информация, свързана с акцията днес.

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 11:50, 28 май 20

Всичките н авъжето!

2 Илчо 11:51, 28 май 20

На кого ли е станал неудобен?

3 Анонимен 11:51, 28 май 20

Направо в затвора да го водят!

4 Анонимен 11:51, 28 май 20

Браво!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама