МРРБ: Ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата

17:21, 28 май 20 25 1865 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от толтакси няма как да бъде актуален заради кризата. Направен е анализ на обхвата на системата и ще бъде предложена промяна в него, като се включат още пътни отсечки, тъй като в момента има области, в които няма пътни участъци в обхвата на тола.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министърът отбеляза, че по данни от представители на транспортния бранш от 13 март до 26 май превозите са редуцирани със 70%. От 1 март, когато толтаксите за превозни средства над 3,5 тона влязоха в сила, до 26 май, включително, са купени маршрутни карти на стойност 16 461 830 лв. От тях 75% са продадени през каналите на АПИ – 500 терминали за самотаксуване, разположени по протежението на републиканската пътна мрежа и в основните бензиностанции, сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и касите в областните пътни управления в цялата страна и на основните гранични контролно-пропускателни пунктове. Обработените за същия период тол декларации за автоматично таксуване от електронната система (с бордови устройства и GPS тракери) са 40 млн. на стойност над 9 млн. лв. Така приходите от толтакси са общо близо 26 млн. лв.

От началото на годината до 26 май, включително, приходите от пътни такси – винетки и тол, възлизат на 186 202 712 лева , а броят на продадените електронни винетки е над 2,5 млн. на стойност 160 млн. лв.

На въпрос за удължаване на срока на валидност на винетките проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, отбеляза, че те се плащат за време, а не за изминато разстояние и в европейската практика няма въведен компенсаторен механизъм. Той допълни, че по време на извънредното положение е имало промяна в модела на продажба на винетки – потребителите са предпочитали тези с по-кратък срок, като след отмяната му се е увеличила продажбата на дългосрочните винетки.

От началото на кризата само АПИ е разплатила около 170 млн. лв., отчете министърът. Агенцията администрира голям обем от проекти с обща дължина около 350 км, напомни тя.

Петя Аврамова съобщи, че вероятно днес ще бъде подписано разрешение за строеж за участък 3 от АМ „Хемус“ – от п. в. „Каленик“ до разклона за Плевен. Очаква се предсрочно да бъде завършена отсечката между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Работи се в двата участъка на АМ „Европа“, като трасето от Драгоман до Сливница може да бъде завършена предсрочно, информира още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама