В условията на извънредна ситуация българинът не реагира първосигнално, а като мислещ човек

13:10, 29 май 20 25 2570 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Индекс на пълноценния живот е национално представително за България проучване, което изследва значението на 82 показателя, разделени в 7 категории – здраве, рекреация, отношения, пари, професия, образование и цели. На тази база се изчислява и Индекс за пълноценен живот, който показва доколко качеството на живот на българина отговаря на неговите очаквания. То се изготвя от „Прогрес Консулт“ по поръчка на Лидл България. Проведено е сред 1000 респонденти в периодите непосредствено преди и след обявяването на извънредното положение в страната (януари 2020 г. и април 2020 г).

Колко материални сме?

Логично е кризата и тежките икономически последствия от нея да увеличат стойността на парите като фактор за пълноценния ни живот. Да, ама не! Ние често успяваме да изненадаме сами себе си и, както сочат данните от представително изследване за факторите за пълноценен живот на българина, проведено по поръчка на Лидл България, парите по време на криза наместо да се изкачат нагоре по стълбицата, изпадат надолу в класацията, изместени от здравето на близките, отношенията ни с тях, пълноценната почивка и образованието на децата.  Или казано още по-ясно – в топ 3 на факторите за пълноценен живот на българите няма нито един материален.

Доколко тези резултати преобръщат представата ни за нас самите, дали са обусловени от извънредната ситуация или ще се превърнат в трайна нагласа?

Според социолога Росен Кутелов, автор на проучването, въпреки, че мнозина българи изпаднаха в тежка ситуация с намалени средства, без работа, в постоянен страх за здравето и социална изолация, обществото ни демонстрира адекватна реакция и отговорно мислене и „в условията на извънредна ситуация, българинът реагира не като уплашено животно, а като мислещ човек."

Цялата ситуация с епидемията  даде възможност на хората да  се замислят дали всичко има материална цена и дали ако можеш да я платиш, това е сигурна гаранция, че проблемите ти ще се решат? Очевидно преобладаващият отговор на този въпрос, според резултатите от проучването е негативен и това, според г-н Кутелов, не е моментна реакция на кризата, а тенденция, чиито прояви се наблюдават от няколко години – българинът е много по-малко материален, отколкото сам себе си мисли.  

Пренареждане на критериите за пълноценен живот

Какво всъщност означава пълноценен живот? Според социолозите и психолозите това е  събирателен и концентриран образ на удовлетвореност от живота като цяло, а съвкупността от отделните фактори и тяхната тежест дават индекса на пълноценния живот, който е измерваема величина.

„Това, което всъщност е най-драстичната промяна вследствие на ситуацията, е, че парите бяха изтласкани по-назад, не защото стойността на значението им намаля – то на практика се запази непроменено, а защото силно се покачи стойността на другите фактори -  кризата буквално „изравни“ тежестта на здравето, отношенията и образованието, поставяйки ги с една идея по-напред от парите." - анализира Росен Кутелов от Прогрес Консулт.

Дърпането на шалтера на живота на бързи обороти ни даде нова перспектива извън рамките на материалното, при която отношенията с най-близките и възможността да постигнем хармония с тях и със себе си добиват много по-голямо значение за собствената ни удовлетвореност от живота. И ако за тази промяна има очевидно психологическо обяснение, дължащо се на факта, че  във време на социална изолация другият става още по-важен, то за покачването на тежестта на фактора образование причините са свързани не толкова с психология или с трайна промяна в ценностната система, а много повече с един конкретен успех – този на онлайн обучението по време на пандемията. Според 67% от запитаните онлайн обучението е имало смисъл, което от своя страна е покачило тежестта на фактора образование като цяло.

"Образованието, което от Възраждането насам е еталон за отношението на българина към живота и към бъдещето, последните години взе да „потъва“ в ранглистата на ценностите, поради увеличаващото се недоверие във връзката между добро образование и реализация.  Сега обаче, когато семействата останаха насаме със себе си за дни и седмици, родителите започнаха по-добре да забелязват, че децата правят нещо, което ги развива, задълбочиха се  малко повече от дежурното „Изпитваха ли те днес?“ и преосмислиха отношението си към образованието - коментира Росен Кутелов от Прогрес Консулт

Свободата и оптимизмът

Според Росен Кутелов "Дори в наглед най-материалната група фактори – парите, пролича, че те вече не са такава самоцел, ориентирана към придобиването, имането, статуса, а – са средство за постигане на независимост. Това съвсем пряко кореспондира с резкия скок – за първи път, откакто изследваме тази тематика, на желанието да се чувстваш свободен“

Той вярва, че въпреки огромните негативни последствия върху здравето на българските граждани, здравната система и икономическите сътресения, в кризата може да бъде открито и нещо положително, свързано с ценностите на българите.  Защото за  първи път, откакто се прави проучването  успяхме да наклоним везните в полза  на отношенията, образованието и здравето и да отслабим тежестта на парите като властващ фактор за представата ни за пълноценен живот.

*За проучването

  1. Динамика във факторите за пълноценен живот и индекса на пълноценния живот - национално представително за населението на България маркетингово проучване, проведено сред 1000 респонденти – януари 2020 г., Прогрес консулт.
  2. Фактори за пълноценен живот на българите - в съпоставка между представителни за пълнолетното население маркетингови проучвания, направени в периодите непосредствено преди и след обявяване на извънредното положение в страната – април 2020 г., Прогрес консулт.

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 101 магазина в 48 града и близо 3000 служители.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама