Министър Банов за руската изложба на 24 май: Евтина провокация!

21:46, 29 май 20 / Култура 25 3764 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Министърът на културата Боил Банов определи изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център в София, в която светите равноапостоли Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия", като евтина провокация.

"Това е сериозна държава, голяма империя, правят анализи. В нашата страна има много русофили. Няма по глупав ход обаче, да се опиташ да приватизираш на българите 24 май... Важна беше позицията на БАН, защото такива евтини провокации, се борят не с шум, те се борят с наука", настоя той в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му българската държава има волята да защити азбуката ни, както и културно-историческото наследство.

"Мисля, че българската държава е доказала, че има волята да опази своята култура. Не говоря за това или друго правителство... Българската култура е нещо, което обединява нацията и много кардинално, във времето, се върви по един нелек път да защитиш културната стойност на държавата, при толкова много желаещи да вземат от нея", аргументира се Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама