Педофилски скандал тресе Полша

12:19, 01 юни 20 / Свят 25 2199 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Едно от най-тъмните табута в Полша са свещениците-педофили. Нов документален филм, разкриващ поредния подобен случай, разтърси католическата държава и засили натиска върху църквата и правителството.

Документалният филм "Игра на криеница” разказва за един свещеник в градчето Плешев, който години наред насилва деца, както и за останалите духовници, които го прикриват. Авторите Марек и Томаш Секиелски разбиха едно от най-сериозните табута в Полша – темата за педофилията в църквата, предаде БГНЕС.

Филмът представя съдбата на братята Якуб и Бартек, чийто баща през 90-те години е органист в църквата в Плешев. Енорийският свещеник Аркадиуш е обичан от младежите и е чест гост в дома им. Когато обаче родителите не гледат, той гали и целува синовете. Бартек и Якуб са ужасени, но дълго не споделят това с никого.

20 години по-късно те събират смелостта да погледнат своя насилник в очите. “Как мислите се чувства едно дете, когато е целувано с език зад затворени врати?”, пита Бартек свещеника. Разговорът е заснет със скрита камера. “Спомням си, че Ви докосвах на интимни места и усещах ерекцията Ви, както и че вие ме докосвахте и след това ми подарявахте подаръци”, продължава той. Пасторът не коментира твърденията на момчето, но казва, че се чувства “виновен пред Бога” и се моли всеки ден.

Когато епископ Едуард Янак разбира за разговора, той незабавно освобождава пастор Аркадуиш. Официалният претекст са здравословни причини. Църковният съд не започва разследване.

Документалният филм на братя Секиелски е гледан над 7 милиона пъти в YouTube. Последните проучвания сочат, че над 70% от поляците настояват за по-сериозни наказания за педофилите в църквата.

Преди 1 година полската Епископална конференция за първи път оповести данни за сексуалните посегателства в църквата. От 1990 година насам 328 свещеници са уличени в сексуален тормоз над деца, а жертвите са общо 625 деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама