След 20 години отсъствие от книжарниците: Първият български детски роман излиза в ново издание

14:55, 01 юни 20 / Култура 25 1768 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Първият български детски роман "Златно сърце" от Калина Малина, излиза в ново издание, съобщиха от "Кръг", цитирани от БТА.

В тази история за доброто, което винаги побеждава, приятелството и благородството побеждават всички трудности - и това е посланието на авторката. Книгата е публикувана за първи път преди 90 години, а почти две десетилетия отсъства от книжарниците, допълват издателите. Художественото оформление е на Виктор Паунов.

Малкият Димчо е сирак от малък. Той живее на село при баба си и дядо си и жадува за майчина ласка. В лежерните детски дни той се чувства леко нещастен, но не знае, че му престоят още много изпитания, докато дочака сърцето му мир и светли дни. Той ще бъде отвлечен от чергари, ще трябва да работи усърдно като ратай и да пътува дълго, докато се върне в родния си край и научи истината за себе си и родителите си.

Родова принадлежност, лоялност, сила на духа и борба, която накрая винаги се възнаграждава - това са темите в тази българска детска история.

"Темата на "Златно сърце" е универсална, но тя оригинално и свежо е ушита върху канавата на българския живот, с наши бои, с наши орнаменти и цветя, с вдъхновение и с чувство за мярка. Книгата интересува и увлича", пише Елин Пелин. Трогателното не е сантиментално, доброто не е преднамерено, животът не е насилен, допълва той.

Райна Иванова Радева-Митова (1898-1979), както е истинското име на Калина Малина, е родена в София, в многолюдно учителско семейство. Като най-голямото дете непрекъснато се грижи за по-малките си братя и сестри. Разказва им дори приказките, които измисля сама.

По-късно следва в историко-филологическия факултет на Софийския университет, но прекъсва заради липса на средства. През 1918 г. работи като учителка в Етрополе, а след това завършва Висшия педагогически институт в родния си град. Омъжва се за литературния критик Димитър Б. Митов. Превежда художествена литература от френски и руски. Автор на около 50 книги за деца със стихове и три романа. Носител е на националната награда "Петко Р. Славейков" (1977).

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама