Правителството отпуска близо 2 млн. лв. за Рилския манастир

13:46, 02 юни 20 25 1368 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Правителството ще отпусне близо 2 млн. лева за Рилския манастир. Със 600 000 лева ще продължи реконструкцията на Светата обител. Отделно ще бъдат отпуснати още 1,3 млн. лв. за пречиствателна станция. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който беше на посещение в манастира. Средствата ще бъдат гласувани в сряда на Министерския съвет.

По-рано от там се оплакаха, че в хазната на храма няма преведени никакви средства и манастирът не е получил държавна субсидия, въпреки че е в списъка на ЮНЕСКО. 

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 000 лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама