Акцент на деня: Студен душ за столичани

17:30, 02 юни 20 25 3732 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Поради реконструкции се налага от „Топлофикация София“ да спрат изцяло топлата вода на четири големи квартала в столицата „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ през лятото.

Логично живущите в кварталите не посрещнаха радушно новината. Не е изключено и да има протести заради спирането на топлата вода. Върви и онлайн петиция, в която са се подписали над 2000 души. Основните притеснения са, че без топла вода могат да плъзнат зарази, още повече в условия на епидемия от коронавирус. Според гражданите информацията била публикувана късно, без да се предвиди време да реагират и да преминат към друг източник на топлоподаване. Негодуват и от Националното представителство на студентските съвети. Апелираха, че в „Студентски град“ живеят 40 хил. студенти, а гражданите са над 100 хил. Припомнят, че досега профилактиките са били по десетина дни.

Отговорът на „Топлофикация София“

Плановият ремонт започва, за да се усвоят средства от Европейската банка за възстановяване и развитие до края на годината. Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров уточни, че за последните 3 години по водопровода на кварталите е имало над 40 аварии. Въпреки че реконструкциите засягат само 2 шахти, е нужно топлоподаването да се спре изцяло. След силната обществена реакция от дружеството заявиха, че ремонтът на топлопровода ще бъде съкратен с 20 дни, така кварталите ще бъдат без топла вода 40 дни. Въпросният водопровод е от 70-те години на миналия век и ремонтът е наложителен, аргументираха се още от „Топлофикация София“.

Снимка: Pixabay

Институциите в действие

От КЕВР изискаха от „Топлофикация София“ да им предостави изчерпателна информация за ремонтите, които планира да извършва, и с каква продължителност. Жителите на четирите квартала са изпратили жалби в енергийния регулатор с настояване за съкращаване на ремонтите. КЕВР дават 3 дни на компанията за данни колко граждани ще бъдат засегнати.

Искане за отлагане на ремонта изпрати и омбудсманът Диана Ковачева. Тя предупреди колко е важна личната хигиена за предпазване от коронавируса, затова ремонти в ситуацията не бива да се предприемат. „Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск“, категорична бе Ковачева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама