ЕК: България е въвела най-дългия срок в ЕС за проверка при съмнения за незаконно имущество

17:07, 02 юни 20 25 1022 Шрифт:
Редактор:

Eвропейската комисия представи доклад за приложението на законодателството на ЕС за отнемане на незаконно придобито имущество. В документа се отбелязва, че за България, Румъния и Люксембург все още са в действие наказателните процедури заради липса на достатъчно данни за пълното прилагане на това законодателство.

Според данните в доклада България е въвела най-дълъг срок за проверка на имущество - за предходните 10 години, докато в останалите страни този срок обикновено е два пъти по-кратък - 5-6 години преди предявяване на обвинението. Пояснява се, че не всички държави са поставили срок на тези проверки, съобщава Дневник.

ЕК: България ще получи близо 9,3 млрд. евро за справяне с кризата

България е сред страните, които пристъпват към отнемане на имущество при умишлени престъпления, докато повечето държави от ЕС предприемат тази мярка за всички престъпления, а Франция и Малта - когато осъдителната присъда е за лишаване от свобода от поне една година, съобщава БТА.

Отчита се, че в повечето страни от ЕС, както и у нас, отнемането на имущество е разрешено преди произнасянето на окончателна осъдителна присъда срещу обвиняемия. Добавя се, че само в България и Словения е възможно имущество да бъде отнето по гражданско дело, независимо дали е издадена влязла в сила осъдителна присъда.

България също така е сред мнозинството държави от ЕС, които улесняват съда да се убеди дали дадено имущество е придобито от престъпна дейност, се посочва в доклада. Държавите в ЕС налагат различни изисквания за определяне на мащаба на разминаването между имущество и доходи при търсенето на произхода на средствата за придобиване, отчита комисията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама