Путин обяви извънредно положение заради мащабен нефтен разлив

19:55, 03 юни 20 / Свят 25 2172 Шрифт:
Редактор:

Руският президент Владимир Путин  обяви извънредно положение и разкритикува дъщерно дружество на гиганта „Норилск никел“ след масивен разлив на дизел в сибирска река.

Разливането на над 20 000 тона дизелово гориво се случило в петък. Резервоар за гориво се срути в електроцентрала близо до град Норилск, разположен над Арктическия кръг и изтича в близка река, предаде АФП, съобщава БГНЕС.

По време на видеоконференция Путин нахока ръководителя на дъщерното дружество на „Норилск никел“, което е собственик на електроцентралата ТЕЦ №3, след като служители заявиха, че компанията не е съобщила за инцидента.

"Защо правителствените агенции разбраха за това два дни след факта? От социалните медии ли ще научаваме за извънредни ситуации? Вие там добре ли сте?“, каза Путин на шефа на ТЕЦ-а Сергей Липин в необичайно остра реакция, излъчена по телевизията.

Губернаторът на региона на Красноярск Александър Ус каза на Путин, че "научил за реалната ситуация" едва в неделя, след като в социалните медии се появи тревожна информация.

Путин заяви, че се съгласява, че е необходимо национално извънредно положение, за да бъдат използвани повече ресурси за почистване.

Експертът на Световния фонд за дивата природа Алексей Книжников заяви, че екологичната група е тази, която алармира специалистите за необходимостта от почистване, след като потвърди аварията чрез своите източници.

"Това са огромни обеми", каза той. "Беше им трудно да го прикрият."

Обемът на разлива е значително по-голям от разлив през 2007 г. в Керченския проток на Черно море, при който ставаше дума за 5000 тона нефт, заяви експертът на WWF.

Книжников каза, че дизеловото гориво е по-леко от маслото, така че е вероятно да се изпари, а не да потъне, но е „по-токсично да се почисти“.

Река Амбарная, която пое по-голямата част от разлива, ще бъде трудно да се почисти, защото е твърде плитка, за да се използва баржи, а в отдалечения регион няма пътища, заявиха на Путин.

Министърът на околната среда Дмитрий Кобилкин заяви, че смята за твърде рисковано изгарянето на горивото, което някои предлагат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама