Емил Радев: България успя да защити увеличение на парите за кохезия

09:10, 04 юни 20 / Политика 25 1680 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

ЕК отделя 750 млрд. евро като допълнителни средства за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията. Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев тези пари трябва да се инвестират така, че да се възстанови икономиката на ЕС, която пострада тежко от пандемията.

"Но не само това - трябва да се инвестира в иновативни технологии, дигитализацията, зелената сделка. Това са приоритети на ЕС, така че да се направи много по-конкурентен. Също така да върне производства на стратегически материали и стоки в ЕС, защото видяхме във връзка с кризата медицински материали, медицинска техника трябваше да се внасят от трети държави - Китай. И видяхме, че не сме подготвени", каза Радев пред БНТ.

"Трябва да сме готови за повторна криза и затова се създават допълнително фондове и запаси на ЕС, за да можем да реагираме веднага и в много кратки срокове", категоричен е евродепутатът.

"Кохезията също ще остане приоритет, което е много важно за България", каза Радев. Той уточни, че в редица държави парите за кохезия са драстично намалени.

"Хубавата новина е, че България успя да защити увеличение в бъдещата финансова рамка и е добре, че ние отново ще можем да се ползваме от пари за кохезия, за да стигнем средноевропейските нива", каза Емил Радев.

ЕК обвърза новия Фонд със следващата финансова рамка, където се предвижда 11.1 млрд. евро да се ползват още в края на тази година. България ще получи на база БВП около 15 млрд. евро от новия план.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама