СБЛЪСЪК: Изрядни ли са строителните дейности на плаж Алепу?

13:00, 04 юни 20 / Сблъсък 25 6139 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Строителният контрол извърши светкавична проверка след сигнал в социалните мрежи за 4-етажен строеж на ваканционен комплекс край защитена местност „Блатото Алепу“ до Созопол.

Всъщност обаче не става въпрос за нов строеж. През 2019 г. същият беше спрян след разпоредена от премиера проверка. Тогава строителният контрол установи, че инвеститорът е в нарушение, защото едновременно укрепва свлачището и изгражда ваканционен комплекс. Според издаденото разрешение за строеж от община Созопол обаче това трябва да се случи поетапно – първо брегоустройствените дейности и след това строежът на комплекса. Месеци по-късно строежът беше възобновен, а нова проверка установи, че всичко е изрядно - първо се укрепва брегът, а после ще се изгражда комплексът.

И така стигаме до началото на този месец, когато гражданска група „Бетономорие“ изпрати сигнал за нови нарушения и последваха протести на природозащитници в центъра на столицата. Изрядни ли са строителните дейности на плаж Алепу? TOPNOVINI.BG представя мнението на Регионалната дирекция за строителен контрол, която извърши проверка по сигнала, и на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

 

 

Според РДНСК строежът, който прилича на 4-етажна сграда, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея. Проверката на строителният контрол установи също, че с изграждането на стоманобетоновата конструкция всъщност е завършен първият етап от строителството.

Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И само по себе си това представлява укрепително съоръжение...Обемите, които виждате не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя ", обясни директорът инж. Милен Ненчев.

По думите му хотелският комплекс, който е вторият етап от проекта „Алепу вилидж“, ще бъде изграден пред издигнатата вeче стоманобетонна конструкция. Той ще бъде разположен източно от изграденото съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност и в най-ниската си част е с едноетажна височина.

Снимка: БГНЕС

Според зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов край Алепу няма свлачище и се прави опит да бъде заблудено обществото.

Това е брутално действие, което цели да бъде заблудено обществото, че е подпорна стена. Първо, аз много добре познавам това място - там няма свлачище, никога е нямало. Самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Разрешението, което е издадено, който го е издал, може би трябва да бъде разследван. Оттам нататък виждате, че не става въпрос за подпорна стена, става въпрос за масивен строеж на няколко етажа, буквално на плажа. Няма как да подкрепя един такъв строеж и да имам мнение в подкрепа на инвеститора“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:42, 05 юни 20

Това, което правят става идеална мишена за артелерийски и ракетен обстрел от ВМС и ВВС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама