Бивши президенти на САЩ осъдиха расизма и неравенството

14:10, 04 юни 20 / Свят 25 2046 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис.

Обама се обърна към младите хора от малцинствата в публично обръщение с думите: "Вашият живот е от значение". Първият в историята на САЩ чернокож президент изрази вярата си в младите хора на държавата и отбеляза, че остава "оптимист" за бъдещето въпреки убийството на Флойд и трупащите се кризи.

Обама посочи, че мотивацията на протестиращите може да послужи като вдъхновение за по-мащабна промяна. „Нека използваме това, за да можем най-накрая да въздействаме“, каза Обама. 

Бившият президент отбеляза, че според него само малък процент от протестиращите са действали агресивно и призова властите да преразгледат политиките си за използване на сила.

Той обясни, че "не трябва да се забравя, че страната е основана на базата на протести - Американска революция"

Снимка: БГНЕС

Бившият президент Джими Картър заяви вчера, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите".

По темата се изказа и Бил Клинтън, който нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".

Припомняме, че 46-годишният Флойд загина от задушаване по време на арест миналата седмица. Полицаят сложил крак на врата на Флойд е обвинен в убийство. Обвинения в помагачество при убийство, бяха повдигнати към останалите полицаи, участвали в ареста. Поредната смърт на афроамериканец в ръцете на органите на реда доведе до масови протести, които излязоха извън границите на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама