След нахапано дете започва преброяване на кучетата във Велики Преслав

15:55, 04 юни 20 25 2406 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Акция за преброяване на домашните кучета започва в Община Велики Преслав след случай с нахапано на улицата дете. От администрацията призовават собствениците, които не са регистрирали своите любимци, да го направят. Ако собственикът не направи регистрация при ветеринарен лекар и не подаде декларация в общината, ще бъде глобен.

Санкцията е до 50 лева, а при повторно нарушение – до 150 лв., предаде БГНЕС.

Последният случай с нахапано дете се разиграва пред очите на съседи. Това спасява 6-годишния син на Станислав Стойков.

Нахапан е бил по главата, целият е бил в кръв и със съсед с неговия автомобил са го закарали до бърза помощ, разказа Стойков.

"Имаше две деца – едно момченце и едно момиченце, ама те са деца. Като нападнало кучето, те взеха да бягат. Кучето отгоре му, аз удрям кучето през туй време – обаче към него ръмжи, не към мене. Викам сега ще посегне към мене, ама вече съм решил да го спася", каза Ибрахим Хасан.

Оказва се, че Община Велики Преслав трудно се справя с растящата популация на улични кучета. За тях се грижи и частно сдружение с приют.

"Голяма част от тези кучета са отглеждани в домашни условия и после поради някаква причина пуснати. Наредил съм и вътрешна наша проверка – за изясняване на случая, за да знам дали вина нося и аз като отговарящ за всички дейности на територията на общината", заяви кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.

За кучето, нападнало 6-годишното дете, обаче, има съмнения, че не е бездомно.

"Безотговорността на стопаните е страшна – няма регистрация, няма кастрация", каза Иванка Димова.

От приюта във Велики Преслав обявиха, че извършват безплатно кастриране на домашни любимци. След него те стават по-малко агресивни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама