Акцент на деня: Щабът се строи за последен път

17:30, 04 юни 20 25 3571 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса. Новината идва точно 100 дни след сформиранетому и бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов, който откри последната среща с журналистите.

Причината - непрестанното включване на щаба буди неспокойствие. Той, коронавирусът, не е утихнал, но ние психологически трябва да се върнем към нормалния живот, аргументира се министър-председателят.

Парадоксално това решение идва 3 месеца след началото на кризата с коронавирус, когато щабът се включваше не само сутрин, но и следобед, дори и среднощ. Тогава и нервите и психиката на хората не беше пощадена от безкрайния поток от цифри, данни, мерки и прочее.

Още по-големият парадокс е, че новината идва в деня, в който щабът даде данни за най-голям брой новозаразени в сравнение с предходните дни и само ден, след като Бойко Борисов призна, че част от заповедите на здравния министър са недомислени.

Освен това заявката, която Борисов даде през вчерашния ден е, че ограничителните мерки ще отпаднат след 15 юни т.е. след още десетина дни.

Какво тогава налага спирането на сутрешните бирфинги именно в този момент? Спадащият интерес към темата? Понижаващия се рейтинг на генерал Мутафчийски? Настъпването на летния сезон, когато повечето българи излизат в отпуск и имат неблагоразумието да се излежават до късно? Най-вероятно просто 100 дни стигат - цифрата е кръгла, лесно се прави отчет, и е идеално за новинарските заглавия.

Снимка: БГНЕС

Въпреки отмяната на сутрешните срещи пред телевизора Националният щаб няма да бъде разформирован, а ще работи до края на годината, за да гарантира запасите от маски, защитни костюми и лекарства. Данните за новите случаи у нас пък ще се публикуват всяка сутрин по същото време на сайта на здравното министерство.

На изпроводяк премиерът обяви, че през изминалите месеци сме доказали като нация, че можем да се справим с предизвикателството и благодари на всички работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса. "Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори-трети вълни. Надяваме се всичко това да приключи", коментира Борисов.

По думите му България е предприела най-правилните мерки и най-бързо, което е довело и до добрите резултати. "Не искам да си придавам важност или заслуги, но това, което направихме е чудо. Нито един от колегите не се справи с това", добави той.

Хвалбите на Борисов обаче не бяха приети радушно от всички ДБГ побързаха да коригират премиера, че не правителството, а лекарите са овладели ситуацията. Телевизионният водещ Слави Трифонов пък вместо похвала отправи критики към шефа на щаба и поиска да му бъде повдигнато обвинение за думите му, че очаква много хора да умрат от коронавируса.

Факт е, че у нас заразата премина толкова леко, че все още голяма част от населението има съмнение имало ли изобщо коронавирус у нас, а хората продължават да се питат един друг "Познавате ли някой заразен с Covid-19".

Остава обаче да се справяме с икономическите последици, които предизвика кризата. Сега трябва да се и лекуват психическите поражения, както на шега коментира проф. Тодор Кантарджиев. Шега, шега, но както знаете във всяка една има и доза истина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама