НФСБ предлага казина и игрални зали само в курорти и по границата

17:10, 04 юни 20 / Политика 25 1658 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Казина и игрални зали да има само в хотелите с категория „5 звезди“, в националните курортни комплекси и населени места, както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Това предлагат лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев и др. в законопроект, внесен в деловодството на Народното събрание днес като втора решителна стъпка за рязко ограничаване на хазартната зависимост, съобщиха от партията.

Хазартната зависимост е поведенческа зависимост, която се различава от зависимостите, свързани с вещества като тютюн, алкохол, храна, наркотици. При нея хората могат да започнат с приемливо залагане за забавление и постепенно да се пристрастят, докато развият патологично разстройство. Хората, които страдат от хазартна зависимост, може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (убийства, самоубийства, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби, свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”, доказва криминалната статистика“, посочват от НФСБ.


Снимка: БГНЕС

Като следващ етап в борбата с хазартната зависимост те предлагат хазартни игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в:

- Хотели с категория „5 звезди“

- В националните курортни комплекси и населени места, съгласно приложение към закона (“Албена”, “Златни пясъци”, “Св. св. Константин и Елена”, “Елените”, “Слънчев бряг”, “Дюни”, “Международен младежки център - Приморско”, “Пампорово”, “Боровец”, гр. Банско)

- В радиус на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Срокът за затваряне на останалите казина и игрални зали е до 2025 г.   На казината и игралните зали, които не отговарят на горните изисквания лицензите няма да бъдат подновявани, а тези с по-дълъг срок ще бъдат прекратени на 31.12.2025 г. Предложенията в настоящия проект са съобразени с практиката на Съда на Европейския съюз, че са допустими ограничения при осъществяването на хазартна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама