Пак скандал в щангите: Българска следа сред 40 прикрити положителни проби за допинг

15:52, 05 юни 20 / Спорт 25 2609 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нов скандал с прикриване на положителни допинг проби и липсващи средства разтърси световните щанги. Разкритията са на канадеца Ричард Макларън и екипа му, които провеждат независимо разследване и описват заключенията си в доклад, съобщи bTV.

Става дума за прикриване на 40 положителни проби за допинг. Провинилите се щангисти или не са били наказвани, или са наказвани със закъснение, като така са продължили да се състезават необезпокоявано и да печелят медали на различни първенства.

Снимка: БГНЕС

Макларън, който бе в основата на разследването и разкритията на мащабния допинг скандал, разтърсил руския спорт, определи дългогодишния президент на Международната федерация по щанги Тамаш Аян като "авторитарен ръководител", който държи борда в затъмнения за финансите и оставя служителите да се страхуват от репресии, ако изкажат мнение. Аян, който през април хвърли оставка след 43 години управление, е получил парични плащания от името на федерацията като глоби за допинг от национални федерации или спонсори, се казва в доклада, но какво се е случило с парите не е ясно. Макларън твърди, че липсват 10.4 млн. долара.

"Всички са били държани във финансово затъмнение чрез използването на скрити банкови сметки (и преводи)", добавя Макларън. Той заяви, че разследването е разкрило информация, която "може да бъде интересна за съдебните органи" и че ще сътрудничи за всички по-нататъшни действия.

Разкритията уличават президента на Азербайджан Илхам Алиев в изпращане на писмо, с което благодари на Тамаш Аян за забавяне на наказанието на няколко щангисти с положителни проби за употреба на стероиди, пише insidethegames.biz.


Снимка: БГНЕС

В материала на изданието се акцентира, че вниманието на Макларън е попаднало върху един определен щангист - състезаващият се за Азербайджан Валентин Христов. Христов и олимпийската шампионка за младежи Боянка Христова започнаха да се състезават за Азербайджан през 2011 г. срещу 400 000 евро. Година по-късно Христов спечели бронзов медал от олимпийските игри в Лондон, но впоследствие отличието му бе отнето след повторно тестване на проби през 2016 г. Той се оказа сред 60 щангисти, вдигали със забранени вещества в кръвта. В момента той изтърпява осемгодишно наказание.

Между април и юни 2013 г. Христов дава две положителни проби, но продължава да се състезава и през декември печели златен медал за Азербайджан на Гран при в Баку. Информацията, че той е употребявал забранени вещества се появява чак през април 2014 г. - година след първия положителен резултат.  Посочва се, че федерацията на Азербайджан е платила 500 хил. долара глоба за няколко допинг нарушения през 2014 г. Не е ясно как е извършено това плащане. Според доклада по време на едно пътуване до Тайланд за състезание и конференция Аян е събрал над 440 000 долара от 18 парични превода.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че проучва доклада "много внимателно"', добавяйки, че "съдържанието е дълбоко обезпокоително". Вдигането на тежести дори бе заплашено от МОК с изключване от олимпийската програма.

Сред скандалите в последните години е този и с целия български национален отбор, който през март 2015 г. бе уличен в употреба на допинг. Българската федерация дълго водеше спорове с международната федерация и накрая през 2018 г. с държавна помощ и с пари и от тотото бе платена глобата в размер на 250 хил. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама