Откриха огнище на птичи грип край Асеновград

19:49, 05 юни 20 25 3462 Шрифт:
Редактор:

Около 72 000 кокошки от птицеферма край Асеновград ще бъдат принудително умъртвени заради откритото в обекта огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците. Това се реши на спешна среща на Общинската епизоотична комисия в Асеновград.

Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана. Ще бъдат дезинфекцирани и помещенията, оборудването и транспортните средства, както и дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, съобщава БНР.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени и да предприемат съответните мерки всички кметове на населени места в общината. Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици. Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат Асеновград и село Боянци, както и село Моминско. В 10-километровата наблюдаваната зона влизат Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково. В тези 2 зони е търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца и птиче месо ще се извършва при стриктно спазване на мерки за контрол.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама