Георги Кадиев: Косвените доказателства показват, че истината по-скоро е на страната на Васил Божков

10:31, 06 юни 20 25 2465 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Косвените доказателства показват, че истината по-скоро е на страната на Васил Божков", каза пред bTV бизнесменът и бивш зам.- министър на финансите Георги Кадиев, след като хазартният бос с 18 обвинения публикува серия шаржове и обобщена хронология, свързана със Закона за хазарта, в които твърди, че е рекетиран от управляващите.

Кадиев се разпозна в една от карикатурите, в която е наречен „разбойник от опозиционната шайка, внесъл закон, за да обложи пещерата на Али Баба с 15% данък от оборота“.

"Аз силно подозирам, че спорните текстове в Закона за хазарта, по които той се облагал на по-ниската ставка, не са писани от Менда Стоянова, нито от хората около нея, а са й донесени директно от него (Васил Божков – б.р.) Те са косвените доказателства, никой не знае къде е истината", каза той.

Божков към Борисов: Севдалина Арнаудова не пуши пури, защо я пращаше

Според Кадиев не бива да се вярва 100% на нито едната страна. „Да не приемаме за чиста монета всичко, което казва Васил Божков, защото той има воите интереси, но по никакъв начин не приемаме за чиста монета, това, което казва другата страна - Бойко Борисов и Владислав Горанов, защото и те имат своите интереси“, обясни Кадиев.

"Моите усилия за вдигане на данъка за хазарта са били ползвани от другата страна, за да търгуват с Васил Божков", заяви още той.

 

Кадиев призна, че е направил грешка през 2014 г. и не се оправдава: "В желанието си да запазя висок данък за еврофутбол, наземния хазарт, с което спестихме 30 млн. лева на държавата, направихме този пропуск по отношение на лотариите през 2014 г., който доведе до загуба за бюджета от около 8 млн. лв. По никакъв начин не ме оправдава, недопустимо е това. Нетно държавата печели, ако беше минал законопроектът на Йордан Цонев, тогава щяхме да загубим 30, не 8 млн.“.

Той заяви, че няма притеснения, че е проверяван, дори подозира сметкте му вече да са гледани. „Никога не е ставало дума за каквито и да е парични отношения между мен и Васил Божков. Никога не е имало предложение. Никога не съм се страхувал от него, никога не е имало и заплаха. Той очевидно е преценил, че съм дребно камъче, което може да заобиколи, било през Орешарски и Борисов сега. В неговия сигнал се говори за събития от 2014г. насам“, казва Кадиев.

Божков имал доказателства, че е дал на Борисов и Горанов 60 млн. лв., премиерът отрече

Според него има някаква връзка с внасянето на негов законопроект през октомври
2014 г.

„В желанието си да я поправя тази грешка, с новия парламент внасям законопроект. Описвам, че с ниска ставка се облагат само покер турнирите в игрални зали, Васил Божков твърди, че Бойко Борисов му се обажда да каже, че „ще оправи работата, ще ликвидираме този законопроект и ще направим нов“, и се намесва и Менда Стоянова. В комисия в НС всички депутати гласуват за моя законопроект в бюджетна, включително депутатите от ГЕРБ. Влизаме в зала, 15 души от ГЕРБ гласуват „за“ и 15 „против, а останалите ги няма, законорпоектът не минава. Фактът, че така са се разделили, такава е била командата. И те са го ликвидирали този законопроект“, коментира още Кадиев.

"В момента, в който видях разликата, написах във Facebook тогава, че единственото обяснение, е, че Васил Божков се е разбрал с премиера", добавя бившият зам.- министър на финансите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама