Протест срещу задължителната ваксинация в центъра на София

14:05, 06 юни 20 25 2553 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Протест срещу задължителната ваксинация се провежда в центъра на столицата.

Недоволството е под надслов „Когато има риск, трябва да има избор”, с което те настояват, че ваксините крият редица рискове за здравето и трябва да бъдат поставяни на деца и възрастни единствено след даването на изрично съгласие.

Протестиращите се позовават и на чл. 5 от Конвенцията за правата на човека, която постановява, че „всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразено съгласие”, а събитието е посветено на Световния ден на пострадалите от ваксини, който беше на 3 юни.

Снимка: БГНЕС

„Събрали сме се предимно хора, които са пострадали от ваксинирането. В момента, в България, ваксинирането е задължително. В повечето от 18 страни в Европа то е препоръчително. Въпреки това, процентът на ваксинираните е над 80% и дори повече. Освен това, в тези страни режимът на ваксиниране е облекчен. У нас ваксините са задължителни, а при част от тях родителите нямат представа как ще въздействат точно на децата. Смятаме, че трябва да има свободен избор и ваксинирането на да бъде препоръчително”, коментира Людмила Дукова от Български родителски централен комитет, цитирана от БГНЕС.

Според нея обществото не е достатъчно запознато със страничните ефекти от ваксините, ниската възраст за ваксинация на българските деца създава допълнителни рискове.

„Вкарват тези многовалентни ваксини в организъм, който все още не е готов да ги пребори”, смята тя. Според протестиращите, у нас има и друг тревожен факт – хората, увредени след ваксинация, не се регистрират и никой не следи за тяхното състояние впоследствие.

Снимка: БГНЕС
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:40, 10 юни 20

Ваксината трябва да бъде личен избор!!!! Аз Не искам да ме инжектират със зарази и бог знае какво има в тях.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама