ЕК с пакет от мерки срещу сексуалното насилие над деца

18:55, 07 юни 20 / Свят 25 2348 Шрифт:
Редактор:

Европейският съюз е готов да представи пакет от мерки за по-добра борба със сексуалната злоупотреба с деца, след като скорошно проучване показа, че по време на карантината все повече деца са прекарвали време онлайн.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон заяви готовността на Съюза да води „по-ефективна борба“ срещу малтретирането на деца, включително чрез по-тясно сътрудничество с компаниите, притежаващи социални медии, заяви Йохансон пред германския всекидневник Die Welt, съобщава БГНЕС.

„От началото на пандемията COVID-19 търсенето на материали, показващи сексуално насилие над деца, се е увеличило с 30 процента в някои държави-членки“, допълни тя.

Децата във времената на кризата COVID-19

Новият план, който Йохансон заяви, че ще бъде представен „скоро“, ще включва създаването на нов център на ЕС, който да помогне на държавите членки да „разследват, предотвратяват и да се борят със сексуалното насилие над деца“, като основна цел ще е и да се улесни трансграничния обмен на информация.

Темата придоби популярност отново през уикенда, когато германската полиция разби педофилска мрежа и арестува 11 от членовете й. При обиските в домовете на задържаните бяха открити харддискове с детско порно. Разследващите са установили и най-малко три потенциални жертви на възраст между 5 и 12 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама