За двойния аршин на прокуратурата

13:00, 09 юни 20 25 4337 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От началото на годината сме свидетели на нов политически екшън. "Злодеят" във филма - Васил Божков, бяга от закона в далечен Дубай, а "добрите ченгета" (заедно с Прокуратурата) бавно и методично разплитат схемите му и повдигат едно след друго кое от кое по-фрапиращи обвинения.

Шест месеца този филм оглавява боксофисите в страната. Това е първа тема в новинарските емисии, ангажира изцяло вниманието на публиката и всеки чака с нетърпение да разбере какъв ще бъде финалът му.

Но нека да се върнем в началото... В края на януари спецпрокуратурата и МВР влязоха в офисите на Божков и в Комисията по хазарта заради данни, че лотарийните фирми на бизнесмена са плащали по-ниски такси и така са ощетили със стотици милиони държавния бюджет.

Прокуратурата задържа шефа на Комисията по хазарта и нейни служители, а за Божков беше издадена европейска заповед за арест. Оттук нататък прокуратурата започна да намира доказателства за нови и нови престъпления, в които хазартният бос има пръст, и така общият брой на обвиненията срещу него набъбна до 18.

Изненадващо обаче далеч от вниманието на прокуратурата останаха съдружниците на Божков в „Националната лотария” - братята Милен и Димитър Ганеви, които са мениджъри на фирмите, с които оперираше най-голямата лотария у нас.

Братя Ганеви държат по 22% от фирмите Ню Геймс и Националната лотария, а Божков е техен съдружник с мажоритарен дял от 51%. Акционерът с най-малък дял в „Националната лотария” е Георги Попов (5%), който също е с обвинение за участие в престъпна група.

Снимка: БГНЕС

Така на практика излиза, че двама от акционерите във фирмите зад Националната лотарияса обвинени, а останалите двама - не. Последните само са разпитани от прокуратурата, но и към ден днешен се разхождат спокойно на родна земя и дори дават интервюта.

Нещо повече, в последната си медийна изявa Димитър Ганев още веднъж заяви, че законът е давал право на избор на лотариите да плащат по-ниска такса и той самият винаги е бил убеден, че се "плаща всичко по закон". По думите му от февруари компаниите са подложени на щателна ревизия от НАП, които явно не са открили нищо смущаващо, защото в противен случай едва ли изпълнителният директор щеше да е толкова спокоен.

И тук възниква въпросът мери ли Прокуратурата двоен аршин по случая Божков. Не е ли редно под отговорност да бъдат подведени всички участници в дадено престъпление - в случая укриване на такси от държавата? Каква отговорност носи изпълнителният директор, ако ръководеното от него дружество (в което той има дял от собствеността) е нарушило закона? Ако Ганеви не са с обвинения, защо Божков и Попов са?

Припомням, че когато държавата потърси сметка на Васил Божков за укриването на милиони от държавата, избягалият в Дубай бизнесмен прехвърли вината именно на мениджмънта на компанията в лицето на Димитър Ганев като изпълнителен директор.

А може би разликата се дължи на това, че Ганев отрича да е плащана "такса спокойствие" на правителството...

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама