Отпускат 130 хил. лева за туристическата инфраструктура на Витоша

14:15, 09 юни 20 / София 25 1985 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
"Днес официално поставихме началото на сътрудничеството между Фондация "София - европейска столица на спорта" и Природен парк "Витоша". С подписването на споразумение между двете страни за изпълнение на дейности до края на 2020 г. и обновяването на туристическата инфраструктура, се обединяваме около целта да направим планината още по-удобна и привлекателна за софиянци", заяви председателят на фондацията и председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, на пресконференция за представяне на три годишна програма за подобяване на инфраструктурата в планината Витоша. 
 
 
"Витоша ски" пуска симеоновския лифт за лятото
 
"Столична община предостави средства в размер на 130 000 лева за няколко конкретни действия. С тях ще се подобри туристическата инфраструктура", каза Фандъкова.

Предстои възстановяване на заслон "Комините", изграждане на заслон "Боянски водопад", възстановяване на туристическите алеи Златни мостове - хижа Кумата, Златни мостове - хижа Момина скала, както и възстановяване на 11 чешми в Дендрариума и туристически център "Златни мостове". Програмата предвижда още обновяване на четири маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо - Комините, както и организиране на обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа "Боерица", която е реновирана през 2018-2019 г. Първото обучение започва на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.
 

Автобусите към Витоша тръгват на 1 юни

Кметът на София припомни, че за да подобри достъпа до Витоша от 1 юни Столичната община намали интервалите на автобусите до планината. Автобус номер 63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда. Автобус номер 66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда. "Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша - към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още пет нови, които в момента са в процедура", информира кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама