Сираков дава на Тити Папазов 35% от „Левски“

11:55, 10 юни 20 / Спорт 25 2749 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Новият собственик на „Левски“ Наско Сираков обяви, че 51% от акциите на клуба ще останат в него, а 35% ще прехвърли на Тити Папазов. Така той ще бъде вторият след него акционер. „Защото каквото и да кажа за Тити, ще бъде малко. Най-важното е, че на него и на неговото семейство имам повече доверие отколкото на себе си – говоря в името на „Левски“, посочи на пресконференция Сираков.


Снимка: БГНЕС

"Благодаря за огромното доверие. Това е изключителна отговорност. Ще направя всичко, което е по моите сили, да оправдая неговото доверие", каза Тити Папазов, цитиран от БГНЕС. Той изрази готовност да се раздели със своя дял, ако има подходящ човек с визия и финансови възможности, който да подкрепя клуба. 

Бъдещият притежател на 35% от акциите на клуба сподели, че е уверен, че "Левски" има капацитета да се самоиздържа, а да не разчита на един благодетел, който да осигурява голяма част от бюджета.

В управлението на „Левски“ ще влязат професионалисти и легенди, които съм сигурен, че ще работят така, както аз работя – без нито една стотинка“, подчерта новият собственик, но обясни, че към момента преговори все още не са водени с никого. „Левски“ ще бъда най-прозрачният клуб в тази държава“, категоричен е Сираков. За да гарантира това, той е водил преговори с фенските организации и те ще имат свой човек в надзорния съвет на клуба. Той съобщи още, че преди две седмици е постигнал споразумение и със Станимир Стоилов да се прекрати делото, което клубът води срещу него. Защото по думите му Стоилов е най-успешният треньор в новата история на „Левски“.

Сираков представи текущото финансово състояние на „Левски“ – дълговете на клуба в момента възлизат на близо 24 млн. лв. „В момента има около 100 000 лв. в клубната каса и чест пари на провържаниците, че събират всеки месец парите, които имаме като споразумение към НАП“, посочи той и обясни, че всеки ден се водят разговори със спонсори. Към „Националната лотария“ и „Нове холдин“ задълженията на клуба са 7 млн. лв., но са с падеж 2023 г.

Клубът е постигнал договорка със строителната фирма "Главболгарстрой" за задълженията, които са близо 4 милиона. Фирмата ще прекрати делото срещу "сините" и е поставила подписа си под договор, с който "Левски" се задължава да изплати дълга си след 5 години.

Но няма да молим премиера да ни плаща дълговете“, категоричен е той, но обясни, че ще говори с него във връзка със стадиона.


Снимка: БГНЕС

 „Реално в момента най-големият проблем са ни парите, които дължим от началото на година до сега на футболисти, на администрация, на треньори. С всеки един от тях ще започна разговори. Ясно е, че този златен дъжд, който е валял досега, и този финансов оазис, който е бил на „Герена“, е приключил. Ще апелирам всеки един, който е на работа, да прояви малко уважение към институцията „Левски“ – когато е имало пари, всичко е било плащано на секундата. Но сега трябва да стиснем зъби и да стегнем коланите“, категоричен е Сираков. Той обясни, че много внимателно ще огледа и всяка една длъжност, защото според него има какво и как да се направи в тази насока. Той ще отдели сериозно внимание и на детско-юношеската школа, както и на стадиона.

Ако някой си мисли, че ще докараме следващия бащица тука, който да сипе милиони, се лъже. Толкова години вече "Левски" се мъчи с този модел... Така че аз предпочитам да имам 10 малки спонсора, отколкото един голям. И гарантирам, че ще ги намерим“, посочи той.


Снимка: БГНЕС

„Нормално бившите собственици да нямат такава експертиза, каквато претендирам да имам аз по спортно-техническите въпроси, и са допускали грешки. Но скъпоплатени чужденци, които да бъдат резерви, е прекалено голям лукс за който и да е отбор, а при нас може да се окаже и смъртоносно“, посочи Сираков. Той заяви още и че се водят преговори за намаляване на задълженията. Освен това има намерение сам да изпълнява задълженията на спортния директор Ивайло Петков и затова обясни, че се разделя с него. 

Не съм се върнал, за да обещавам титли и купи. Но там, където е текло, пак ще тече. И съм сигурен, че „Левски“ ще си стъпи на краката и пак ще печели титли и купи. Но първо трябва да сме коректни към всички хора, на които дължим пари“, заяви той.


Снимка: БГНЕС

Дълговете на "Левски":

Заеми и главници - 11 млн. лв.
"Главболгарстрой" - 3,8 млн. лв.
НАП по споразумение - 4,4 млн. лв.
НАП текущи - 714 хил. лв.
Трансфери - 606 хил. лв.
Комисиони - 130 хил. лв.
Договори на играчи - 270 хил. лв.
Екипировка - 130 хил. лв.
Текущи разходи - 50 хил. лв.
Данъци и такси - 963 хил. лв.

Общо - 23 948 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама