Отпускат допълнителни 5 млн. лв. на Министерството на културата

12:18, 10 юни 20 25 1636 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета Министерството на културата за 2020 г. в размер на 5 000 000 лв., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са за реализирането на програми и проекти на частни културни организации и на дейци и творци, упражняващи свободни професии в областта на културата и изкуствата за осъществяване на дейност в условията на извънредна епидемична обстановка, както и след приключване на този период.

Боил Банов: Отпускаме нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти

2 200 000 лв. ще бъдат предоставени на Национален фонд „Култура“, като 1 500 000 лв. са предназначени за подпомогне на частни културни организации в областта на изкуството и културата, в т.ч. малки авторски кина, цирк, пространства за изкуства и др., и 700 хил. лв. за малки грантове, свързани с отделни артисти, с цел да бъдат провокирани изяви на културен продукт чрез интернет.

По програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. за всяка една от тях, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. По програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама