И замириса на мюре!

15:00, 10 юни 20 / Политика 25 3158 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В началото на седмицата бизнесменът Васил Божков направи заявка за участие в политиката. Какъв точно ще е "проектът" му, все още можем само да гадаем, защото конкретните му идеи ще бъдат обявени утре. Целта му обаче е съвсем ясна - да свали от власт политическата "хунта", която отне хазартния му бизнес и го принуди да отиде чак в Дубай, за да остане далеч от обхвата й.

Политически проект: #Срещу хунтата?

Божков анонсира новината през профила си във Facebook и използва социалната мрежа, за да направи сондаж за подкрепата, която начинанието му би получило. Така с един куршум отстреля два заека - хем "пусна бомбата", хем си спести разходите за социолози и анализатори, които е без това не винаги познават.

В допитването на бизнесмена взеха участие 67 хил. души (извадката е доста по-голяма от тази на социологическите агенции), а данните от проучването показват, че цели 63% подкрепят политическите амбиции на Божков. И все пак тези цифри трябва да се гледат с едно наум, защото неведнъж сме били свидетели на големи разминавания между настроенията в социалните мрежи и процесите, които реално протичат.

Въпреки демонстрираната широка подкрепа от обществото, Божков едва ли ще се качи официално на политическата сцена. А и колко гласа реално би получил човек, който е обвинен в поръчкови убийства, изнасилвания, рекет, търговия с влияние и прочее? Все пак макар и тези твърдения да не са доказани пред съда, митовете и легендите около личността на бизнесмена са част от фолклора на прехода.

Но той може да участва в политиката и без ликът му да краси предизборните плакати по улиците. Вместо това той може да окаже "поддръжка" на онази или онези политически проекти, с които споделя обща цел.

Снимка: CanstockPhoto

В този ред на мисли действията на хазартния бос напомнят тези на опитен ловец, който хвърля във водата своето мюре (примамка, която привлича диви патици) и изчаква да види, колко мишени ще привлече, а те напоследък изобщо не са малко...

Фронт срещу Борисов и настоящото управление вече обявиха няколко нови проекта, които потенциално биха имали полза от сътрудничество с бизнесмена в изгнание. Все още малки, но сериозни противници на ГЕРБ се очертават Мая Манолова, Слави Трифонов и доскорошната дясна ръка на премиера - Цветан Цветанов.

Името на Манолова вече беше спрягано с това на бизнесмена, а ако се вярва на твърденията му, бившият омбудсман веднъж вече е търсила помощ от него. Сега ситуацията е коренно различна и както изглежда Божков не е склонен да прави услуги на Борисов, което автоматично означава, че офертата на Манолова може да бъде преразгледана.

Колко струва "поддръжката" на Манолова?

По-различна е ситуацията със Слави Трифонов, който чака решение на съда за регистрацията на партията му "Има такъв народ". И макар да изглежда, че финансовият въпрос не е първият, който стои пред телевизионния водещ, той би могъл да се възползва от евентуално сътрудничество с бизнесмена от Дубай. Още повече, че след напускането на bTV шоуменът влиза в полезрението на обществото по-често със статусите си във Facebook, отколкото с телевизионните си изяви. В крайна сметка историята не веднъж е давала примери, в които максимата "врагът на моя враг е мой приятел" се реализира успешно.

Най-малко допирни точки на пръв поглед има между Божков и Цветан Цветанов. Последният загатва за политически проект, но все още е в режим на изчакване. Бъдещото му начинание обаче със сигурност ще се осланя на ясни евроатлантически принципи, които трудно ще се напаснат с имиджа на бизнесмена в Дубай.

Божков за обща партийна употреба

Естествено Божков може да разчита на интерес и от някои от вече утвърдените играчи на политическия терен. Както стана ясно от думите на бившия му съдружник Цветомир Найденов - той не симпатизира на сегашните управляващи, защото има "други политически симпатии".

До момента БСП единствена от парламентарно представените партии е поискала проверка по повод твърденията на бизнесмена. Това даде повод на ГЕРБ да обвинят левицата, че защитават хазартния бос.

По всичко изглежда, че ловният сезон е открит, а броят на отстреляните пилци ще стане ясен и преди паралментарните избори догодина...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама