Доц. Мангъров покани Оперативния щаб на публичен диспут

15:20, 10 юни 20 25 3422 Шрифт:
Редактор:

Доц. Атанас Мангъров изпрати покана за публичен диспут до членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Поканата е подписана от още четирима лекари и е изпратена до медиите.

"В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност", пишат лекарите в отворената покана.

"С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет, независимо от неговата трайност", пишат още те.

"Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло. Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме", призовавата медиците.

Те предлагат диспутът да се случи на 17.06.2020 г. в залата за пресконференции на БТА от 14 часа.

И допълват, че очакват  отговора на членовете на оперативния щаб в срок до 5 дни, като призовават да дебатират като лекари, а не като служители в дадена институция.

Освен от доц. Мангъров поканата е изпратена и от д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д- р Владимир Николов и д-р Антония Първанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама