Засега България няма да предявява претенции към Русия заради проблемите с Миг 29

16:06, 10 юни 20 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По два от петте договора с руската корпорация РСК МиГ за поддръжката на изтребителите МиГ 29 има забавяне от руска страна, каза военният министър Красимир Каракачанов, докато заедно с президента Румен Радев наблюдаваха съвместните стрелби "Шабла 2020".
 
Той обясни, че предявяването на претенции не решава проблема и се търсят алтернативни варианти, с които да се поддържат в летателна годност поне осем самолета МиГ-29, пише "Медиапул".
 
Миналата седмица Каракачанов каза, че според него забавянията се дължат на обективни обстоятелства, които засягат целия свят, и няма подозрения за други мотиви на руската страна.
 
 
Днес президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова военното министерство "да се положат максимум усилия да има решителни действия за стабилизиране техническото състояние на самолетите МиГ 29". "Не трябва в никакъв случай да допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство", посочи той.
 
"За да има повече нальот от пилотите, трябва да има повече техника", каза  още Каракачанов. "През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи, посочи той. Каракачанов припомни, че участвалите днес в демонстрациите хеликоптери Ми-17 и Ми-24 буквално до преди година не са летели. Ако има повече техника, на която да се лети, и пилотите ще имат повече нальот", допълни министърът, цитиран от БТА. 
 
За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС. Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.
 
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама