Северна Македония може да отвори границите си до дни

17:15, 10 юни 20 / Свят 25 2356 Шрифт:
Редактор:

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров и министърът на здравеопазването Венко Филипче имали план до средата на юни да се отворят границите на страната. Това заяви Димитров по време на съвместната пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич в Ниш, съобщи МИА.

Македонският министър е на първото си посещение, откакто държавите затвориха своите граници заради пандемията от коронавирус.

Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина

Той подчерта близките връзки и приятелството между гражданите на двете страни, „които са толкова здрави, че дори някои политически усилия не успяват да разрушат това приятелство“.

Дачич, от своя страна, подчерта, че нито Сърбия, нито Северна Македония са изолирани острови и затова е важно всички решение да бъдат систематизирани, за да е ясно на всички в региона коя държава какви препоръки има.

„За нас е важно как ще се развива комуникацията ни със Северна Македония и дали хората ще могат да пътуват“, каза сръбският първи дипломат, визирайки епидемиологичните изисквания, които всяка страна е въвела при влизане на своя територия.

Сърбия има желание да укрепва отношенията си с Македония във всички области на сътрудничество, включително по отоншение на Малкия Шенген.

Дачич анонсира предстоящите си в петък разговори с гръцкия външен министър Никос Дендиас, с когото ще обсъдят организирането на тристранна среща между министрите на външните работи на Гърция, Сърбия и Северна Македония на остров Крит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама