Великобритания иска да остане в ЕС, но да не плаща членство

20:29, 10 юни 20 / Свят 25 3780 Шрифт:
Редактор:

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние отново предупреди правителството на Обединеното кралство, че се опитва да „се възползва“ от предимствата на оставането в ЕС, докато иска да напусне блока, съобщава „Ню Юропиън“.

„Понякога в публични дебати във Великобритания чувам да се говори, че ЕС има необосновани позиции. Но те са неразумни само за онези, които отказват да приемат, че Брекзит има отрицателни последици", заяви Барние.

Той каза, че Великобритания се стреми към отношения, които са много близки до членство в ЕС, без да плаща като член, и заяви, че това е неприемливо за блока, съобщава БГНЕС.

„Великобритания изисква много повече от ЕС, отколкото Канада, Япония или други партньори“, каза той в Брюксел. „Не можем и няма да допуснем такова възползване“.

Барние продължи: „През изминалия кръг на преговори Обединеното кралство трябва да е взело предвид готовността на ЕС да търси компромиси. Това, в което сега трябва да постигнем напредък, са ясни и конкретни сигнали, че Великобритания също е отворена да работи по споразумение."

В отговор на изказването на Борис Джонсън, че иска да „оправи“ сделката си за Брекзит, той добави: „Можем да намерим необходимите компромиси при условие, че Обединеното кралство промени своя подход и намери подходящ баланс между права, ползи, задължения и правно обвързващи ограничения въз основа на спазването на договорената политическа декларация.“

Великобритания се отказва от всякакви нови отсрочки по Brexit

Той добави: „Надявам се дискусиите на високо ниво с премиера Джонсън да дадат нов политически тласък на нашите разговори. С решителност от двете страни и подготовка за бизнес общността, убеден съм, че можем да преодолеем трудностите и да изградим безпрецедентно партньорство." 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама